fb
НовиниПо света

Започва Националната библиотечна седмица в САЩ

1 мин.

Началото на 60-то юбилейно издание на Националната библиотечна седмица в САЩ бе обявено в неделя. Кампанията ще продължи до 15 април и ще премине под мотото „Библиотеките се променят“, съобщават организаторите от Американската библиотечна асоциация (ALA).

В няколко поредни дни ще бъдат поставени различни акценти на празненствата – в понеделник ще бъде представен Докладът за състоянието на американските библиотеки, във вторник, 11 април, е Националният ден на библиотечните работници в САЩ, а в сряда – Националният ден на мобилните библиотеки.

Като отговор на предложените от администрацията на президента Тръмп съкращения в бюджета за библиотеките в щатите, четвъртък, 13 април, е определен за Ден действие в подкрепа на библиотеките.

„Трябва да се изправим и заедно да изкажем подкрепата си за библиотеките пред законотворците и местните, щатските и федералните политически лидери“, убедена е Джули Тударо, президент на ALA. „Библиотекарите и библиотечните работници променят животи всеки ден чрез предоставянето на образователни ресурси и експертна помощ. И докато много хора ценят приноса на библиотекарите, самите библиотеки не могат да съществуват сами – затова загубата на федерално финансиране ще има сериозеннегативен ефект върху библиотечните услуги и милионите хора, които разчитат на тях“, допълва Тударо.

Според данни на Бюро за преброяване на населението на САЩ, в страната в момента има близо 120 000 библиотеки. В щатските и местните библиотеки са заети постоянно 87 хил. библиотекари и библиотечни работници, а още 97 хил. души са ангажирани на непълен работен ден.

https://www.facebook.com/UNTECL/videos/1312357295515175/