fb
НовиниПо света

Топ 10 на най-предизвикателните книги за 2021 г. в САЩ

3 мин.

Американската библиотечна асоциация (АLA) стартира Национална библиотечна седмица с публикуването на своя доклад за състоянието на библиотеките в САЩ за 2022 г., който включва годишния списък с топ 10 на най-оспорваните книги. От представените данни става ясно, че библиотечният персонал във всеки щат е бил изправен пред „безпрецедентен брой опити за забрана на книги“ през 2021 г., като Службата за интелектуална свобода на ALA проследява 729 случая свързани с библиотечни, училищни и университетски материали, което води до повече от 1 597 отделни оспорвания или премахвания, пише Рublishers Weekly.

Повечето целеви книги са от или за цветнокожи или от ЛГБТКИ+ общността. За сравнение, през 2020 г., около 273 книги бяха оспорени или забранени, според ALA, което е значителен спад от 377 случая, регистрирани през 2019 г., но вероятно се дължи на затворените училища и обучение в онлайн среда през по-голямата част от годината поради към пандемията.

„729-те оспорвания на книги, проследени от ALA, представляват най-големия брой опити за забрана на книги, откакто започнахме да съставяме тези списъци преди 20 години“, каза президентът на ALA Пати Уонг. „Ние подкрепяме избора на отделните родители относно четенето на тяхното дете и вярваме, че родителите не трябва да имат този избор, продиктуван от другите. Младите хора трябва да имат достъп до различни книги, от които да научат за различни гледни точки. Така че, въпреки организираните усилия за забрана на книгите, библиотеките остават готови да направят това, което трябва: да предоставят знания и идеи, така че хората да са свободни да избират какво да четат.“

Топ 10 на ALA най-предизвикателните книги за 2021 г.:

  1. Gender Queer от Мая Кобабе, за ЛГБТКИ+  съдържание и съмнение за защото се смяташе, че има сексуални изображения.
  2. Lawn Boy от Джонатан Евисън, за ЛГБТКИ+ и сексуално съдържание.
  3. „Всички момчета не са сини“ от Джордж М. Джонсън, за ЛГБТКИ+ и сексуално съдържание, както и обиди.
  4. Out of Darkness от Ашли Хоуп Перес за сексуално съдържание.
  5. The Hate U Give от Анджи Томас, за ругатни, насилие и защото се смяташе, че насърчава антиполицейско послание.
  6. „Напълно откровеният дневник на индианец на половин работен ден“ от Шърман Алекси (изд. „Калиграф“, преводач: Владимир Пенов), за ругатни, сексуални препратки и използване на унизителен термин.
  7. „Аз, Ърл и умиращото момиче“ от Джеси Андрюс (изд. „Прозорец“, преводач: Александър Маринов), считана за унизителна за жените и със сексуално съдържание.
  8. „Най-синьото око“ от Тони Морисън, за сексулно съдържание и защото изобразява сексуално насилие над деца.
  9. This Book is Gay от Джуно Доусън, за предоставяне на сексуално образование и ЛГБТКИ+ съдържание.
  10. Beyond Magenta от Сюзън Куклин, за ЛГБТКИ+ и сексуално съдържание.

Скорошно допитване, поръчано от ALA показа, че около 74% от родителите на деца в обществено училище изразяват „висока степен на доверие в училищните библиотекари да вземат добри решения относно кои книги да предоставим на децата.“ Междувременно, в отговор на нарастването на предизвикателствата на книгите в цялата страна ALA заяви, че ще стартира Unite Against Book Bans, обявена като национална инициатива, „фокусирана върху овластяването на читателите навсякъде да застанат заедно в борбата срещу цензурата“.

Вижте още по темата:

Кой иска забрана на книгите в САЩ?