fb
БългарияНовини

Започва Националният фестивал на детската книга 2022 в Сливен

2 мин.

От днес до 13 май в Сливен ще се проведе 24. издание на Националния фестивал на детската книга 2022. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене, ще премине под патронажа на Министерството на културата. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства. Мащабното събитие съчетава основните си цели с променените условия и ще премине в различен формат, чрез включване в програмата на много прояви представени с нови форми.

В трите фестивални дни писатели, илюстратори и издатели от страната и чужбина в многобройни срещи ще покажат на малките читатели най-добрите и постижения в приказния и реалния свят на детската литература.

Програмата на първия ден от фестивала включва представление, откриване на три изложби, премиери на пет нови детски книги, кръгла маса с международно участие на тема: „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят“ и представяне на интересни издателски проекти.

В 12 ч. в Регионалната библиотека ще бъдат обявени носителите на Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване ще обяви носителите на наградата в различните категории за 2022 г. Ще бъде съобщена и наградата на детското жури в категория „автор”.

През първия ден ще се проведе майсторски клас по творческо писане „Граматика на фантазията“ с модератор Марин Трошанов.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В първия ден на фестивала ще бъдат открити две изложби – илюстрации.

Детските книги, които ще бъдат представени в рамките на фестивала са „Фалшив речник на смешните фрази” на Иван Раденков (изд. „Ентусиаст“), „Дракончето Ринти” на Доника Ризова (изд. „Мармот”), „Баба Дрямка“ на Йорданка Белева (изд. „Жанет 45“), Александър Секулов със „Скитникът и синовете” (изд. „Хермес“), „Фиалата на жреца“ на Тодор Каракашев (изд. „Лексикон“).

И тази година централният площад и ларгото ще се превърнат в улица на приказките, а първата фестивална вечер ще завърши с концерт от 17 ч., на откритата сцена на бул. „Цар Освободител”1, с водещ актьорът Даниел Цочев.

[ + ]