fb
КнижарницитеНовини

Започва третото издание на конкурса „Моята любима книжарница“

2 мин.

За трета поредна година книжарници от цялата страна ще се изправят в оспорвано съревнование помежду си за приза „Моята любима книжарница“, на която „Аз чета“ е медиен партньор. От 1 ноември и до 4 декември 2016 г. българските читатели ще имат възможност да подкрепят книжарниците, на които най-силно симпатизират, в специалната секция организаторите от сдужение „Всичко за книгите“.

Конкурсът е единственият в България, посветен на книжарниците, в който победителят се определя от публиката.„Това е период, когато обръщаме внимание на важната роля на книжаря като посредник между книгата и читателите, но и e време, в което хората могат да дадат своята оценка на работата на книжарниците“, казват от сдружението.

В миналогодишното издание на конкурса над 9000 души дадоха своите предпочитания за 180 книжарници от цялата страна. Любима книжарница на България за 2014 и 2015 година e Книжен център „Гринуич“ в София. „Активността на хората, очакването на всяко следващо издание на надпреварата от страна на книжарите ни убеждава в смисъла и ползата на кампанията“, споделят организаторите.

„Провеждането на конкурса за трети пореден път го превръща вече в традиция и сме сигурни, че и този път интригата ще е голяма. През изминалата година има открити нови книжарници, други са затворени и това ще доведе до промени в класирането. Тези книжари, които са участвали в предходните две издания на конкурса, вече имат опит кои стратегии за активиране на клиентите са успешни. Други книжари са амбицирани да постигнат по-добри резултати. Затова сме готови за изненади”, допълват от сдужение „Всичко за книгите“.

Книжарницата, събрала най-много онлайн гласове, ще бъде обявена на 7 декември за „Любимата книжарница на България” за 2016 г. и ще получи голямата награда. Като комплимент към гласувалите в конкурса организаторите са подготвили награди – един от гласувалите ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор, a други ще получат поощрителни награди.

По време на кампанията организаторите ще споделят интересни книжарски практики от света и ще обърнат специално внимание на най-малките читатели, които тепърва ще започнат да припознават книжарниците като свое любимо място.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книжарница” за 2016 г. са НДК и Литературен клуб „Перото”. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Oсновен медиен партньор е БНТ, а медийни партньори – AzCheta.com, Actualno.com, Еconomy.bg, OFFNews.bg, Stand.bg и Chetecut.com.