fb
БългарияНовини

Започва юбилейното издание на „Бисерче вълшебно“

2 мин.

За десета поредна година българските деца ще могат да изберат своите любими книги за изминалата година, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно“. Отличието се връчва от 2013 г. с партньорството на „Аз чета“ и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на „Бисерче вълшебно“ е фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Официалното начало на детския вот ще бъде дадено на 23 февруари 2022 г. Гласуването през сайта www.biserche.com ще продължи до 11 май 2022 г. 

„Изумително е колко бързо отминаха близо 10 години, в които даваме възможност на децата да изразят своето мнение за книгите. Свободата на избора изисква да умееш да преценяваш, да вземаш информирани решения и да мислиш. С колегите ми сме щастливи, че подпомагаме децата и младежите именно в развитието на умението им да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

През 2022 г. децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 български издателства и самопубликуващи се автори.

Заглавията са разпределени в 5 категории:

  1. „Откриватели“ (художествени, 5-7 г.)
  2. „Изследователи“ (художествени, 8-10 г.)
  3. „Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.)
  4. „Майстори“ (художествени, 14-16 г.)
  5. „Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

Любопитно е, че тази година книгите от български автори са 48, като 14 от тях са дебютни издания в категорията за деца, а един от авторите – Филип Недков все още е ученик. По отношение на тематиката се наблюдава увеличен брой книги, посветени на емоционалната интелигентност и на науките.

Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди.