fb
НовиниПо света

Заради пиратството: Издателите в Италия губят 528 млн. годишно

3 мин.

Асоциацията на италианските издатели (Associazione Italiana Editori, AIE) и Федерацията на издателите на периодичен печат (Federazione Italiana Editori Giornali, FIEG) представиха резултатите от проучване, според което книгоиздателската индустрия търпи загуби от 528 милиона евро годишно от пиратство. А с добавянето на засегнатите вестници и списания, цифрите се покачват с 1,3 млн. евро, съставлявайки 23% от пазара. Новината научаваме от Publishing Perspectives.

Рикардо Франко Леви представя резултатите от проучването на пиратството в Рим

Рикардо Франо Леви, президент на AIE, участва в среща в Рим в сградата на министерството на културното наследство.

“Това са потресаващи данни, които надминаха очакванията ми. Те разкриват нуждата от налагане на строги законови мерки и образоване на потребителите, които не винаги са наясно какъв е ефектът от поведението им”, каза Леви.

Проучването е било проведено през ноември 2019 г. С участието на 4000 респонденти, разпределени пропорционално спрямо пол, възраст, географско разположение, образование и професионален статус.

Някои от акцентите от доклада с резултатите показва следното:

  • 216 млн. евро са изчислените загуби на годишна база в Италия от пиратско съдържание
  • 324 млн. евро е загубата в различните елементи в издателския бизнес, което се равнява на 29 милиона пропуснати законни продажби
  • 105 млн. евро е загубата на година за университетски издания или 4 милиона пропуснати законни продажби
  • 3600 работни места в книжната сфера не се заемат заради пиратството

Според представители на AIE и FEIG, отчасти справянето с проблема е толкова трудно заради неосъзнаването на вредата от действията от страна на извършителите. Около 36% от потребителите, повече от един на трима италианци над 15-годишна възраст, са извършили поне една пиратска дейност през 2019 г. През същия период:

  • Един на четирима е свалил незаконно книга или аудиокнига поне веднъж
  • 17% са получили поне една електронна книга от приятел или член на семейството
  • 8% са дали поне една фотокопирана книга на приятел или познат
  • 7% са закупили поне една фотокопирана книга

 

На университетско ниво данните са още по-стряскащи. Около 80% от студентите признават, че са извършвали пиратски акт поне веднъж през 2019 г. – с физическо или дигитално съдържание. Положението е същото при анкетираните професионалисти като адвокати, нотариуси, счетоводители, инженери и архитекти – 81% от тях са пиратствали минимум веднъж миналата година.

Андреа Мартела, заместник секретар на съвета на президента на Италия, изказа позицията на правителството относно тревожните данни.

“Като правителство не можем да игнорираме тези данни и призива за помощ, който идва от издателския сектор. В момента проучваме нови инструменти, с които да се борим с незаконното поведение, да образоваме обществото в тази посока”, каза Мартела.