fb
БлогБлогове

Защо има нужда да познавате Издателите

2 мин.

Вече над 10 години следя отношенията между издателите и читателите в България: как се променя динамиката на разговорите, дали заради технологиите, дали заради (уж) увеличаващия се брой четящи, как се засилва честотата на обратната връзка и как вече и най-малката грешка в издателския процес може да доведе до провал на целия тираж.

В това десетилетие обаче читателите винаги са били поставяни на първо място в тези двупосочни отношения – издателите са им длъжни, защото на първо място са потребителите на техния продукт, докато самите читатели нямат много задължения – могат да си купуват книги, могат и да не го правят. И ако можем с облекчение да кажем, че много издатели правят стъпки към това да опознаят своите читатели, то самите те донякъде остават непознати.

За много от четящите рядко има значение кой стои начело на издателството, има ли и кой е редакторът на дадена книга, минала ли е тя адекватна корекция… Но всички тези решения всъщност правят една книга по-добра, правят я това, което всеки от нас взима от нощното шкафче вечер преди да заспи или докато се вози в автобуса. Тези решения се взимат от Издателите и обикновено не са лесни.

Затова всеки месец „Аз чета“ и „Читалище.то“ ще ви запознават с тях – собственици, управители, главни редактори, често и преводачи и автори. Ще чувате от първо лице десетки истории за това как се създават книгите и в същото време ще можете да ги питате за цената, за качеството, за бъдещето. Всичко, което пожелаете.

Започваме поредицата „Издателите“, защото много искам всички в литературната екосистема да са наясно какво правят другите и колко усилия и нерви струва книгата на всички – и на издателите да я създадат по качествен начин, и на читателите, ако тя не е качествена… Затова ми е важно да ви видя тази вечер от 19 ч. в Читалище.то и да поставим с първия разговор – със собственика на „Хермес“ – една добра основа, която после да надграждаме.

Пишете ми – на alex@azcheta.com – кои са любимите ви издатели, които искате да видите на живо, какво искате да питате следващия ни гост, дори можете да сте остри в забележките, важното е да сте искрени. Защото има нужда да познавате Издателите.