fb
Книги и киноНовини

Заснеха филм по „През чумавото“ от Йовков

2 мин.
Мирамар филм

Приключиха снимките на най-новия български филм – „Чума“. Лентата е заснета в района на село Каменица и киноцентъра в Бояна, а премиерата се очаква през първата половина на следващата година. Сценарият е по разказа на Йордан Йовков „През чумавото“. Адаптацията на текста е на проф. Боян Биолчев, а режисьор е Иван Владимиров.

Снимачният процес продължи 25 дни, като само последните бяха в Бояна на т.нар. римски декор. Снимките са били трудни, но интересни, разказва за БНР продуцентът от „Мирамар филм“ Илиян Джевелеков.

На римския декор е пресъздаден пищен кервансарай някъде в пределите на Османската империя. Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (изигран от Свежен Младенов) и синът му Йоно (в ролята влиза Матей Мичев, първокурсник в НАТФИЗ) се завръщат от Божи гроб. В родните земи те ще заварват върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки. Завинаги.

Асоциацията с Covid-19 в наши дни е неизбежна, убеден е Джевелеков.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, сценарият на проф. Биолчев изследва първичните инстинкти на човешкия род. Действието се развива в началото на 19. век, но филмът не се определя като исторически. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси, казва проф. Биолчев.

За Свежен Младенов, въпреки че е утвърдено име в актьорската гилдия, това е първата голяма роля в киното. А Людмила Сланева – Локо играе майката на Елица и някогашна любима на Юрдан. В образа на Елица влиза Евелина Бибева. От три години тя посещава актьорската школа на Башар Рахал, но името ѝ до сега бе по-известно в средите на художествена гимнастика като състезател на „Славия“. Тя е само на 16 години, но продуцентите ѝ предричат бъдеще в киното.