fb
БиблиотекитеНовини

Затворник помоли за книги и получи над 150 заглавия от библиотеката в Русе

1 мин.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе изпълни желанието на лишен от свобода и изпрати над 150 книги в затвора в Бобов дол, съобщиха от културната институция.

Писмото, с което затворникът моли за нови книги в затворническата библиотека, е получено от екипа на РБ – Русе през миналата година.

„През юли 2023 г. ние изпълнихме молбата му. Повече от 150 заглавия художествена и научно-популярна литература, книги за личностно развитие и бизнес, които да подпомогнат адаптирането на изтърпяващите различни наказания, отпътуваха за Бобов дол. Те са част от щедрите дарения, получавани редовно в библиотеката от русенци, автори и издателства. А сега ще обновят и обогатят затворническата библиотека, която, по данни на Министерство на правосъдието, разполага със 7 500 тома литература“, уточниха от Регионалната библиотека в Русе.

Предаването на дарените книги е осъществено със сътрудничеството с Районна служба „Изпълнение на наказанията“ – Русе.

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ получава ежегодно множество дарения под формата на цели лични библиотеки, авторски книги, издания на университети, институти и обществени институции.

„Само през 2022 г. сме получили дарения от 134 частни лица и 36 институции. През 2023 г. за първите шест месеца, книги са ни дарили 150 частни лица и 28 институции. Дарените книги, които не влизат във фондовете на библиотеката, се предоставят на читалищни и училищни библиотеки“, допълниха от Регионална библиотека „Любен Каравелов“.