fb
БиблиотекитеБългарияНовини

Зелени библиотеки гостуват в софийските паркове до края на август

3 мин.

Традиционната кампания „Зелени библиотеки“ е една от емблематичните инициативи на Столична библиотека. От 2015 г. насам тя се провежда ежегодно през летните месеци. Нестандартният формат цели да привлече нови читатели и да развива интереса към книгите от най-ранна детска възраст. Седмото издание на кампанията ще стартира на 31 юли в Северен парк. Мобилната библиотека, заредена с 1500 тома на класически и съвременни автори, ще гостува в различни столични паркове всеки уикенд до 29 август включително. Към зелените дестинации тази година ще бъдат включени реновираният Западен парк и Зоопаркът. Желаещите могат да заемат за вкъщи книги от библиобуса, а на читателите, които нямат читателски карти в Столична библиотека, ще им бъдат издадени безплатно такива на място.

Книжните уикенди на открито ще предлагат богата поетично-музикална програма, а за децата са предвидени забавления с образователни STEM игри, програмиране с роботчета – пчели, корейски традиционни игри тухо и ют, книжки за оцветяване и подаръци. Гости на „Зелените библиотеки“ ще бъдат Георги Константинов, Мирела Иванова, Калин Терзийски, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Кристин Димитрова, Иван Христов, Георги Гаврилов, Емануил А. Видински, музикантите от група „Гологан“. В детската арт-програма ще се включат Атракционен клуб „Найя“ с клоунада и пантомима, Боби Мирчев с обичани детски песни, Таня Гигова – декориране и апликации, студенти от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

И тази година продължава инициативата „Вземи, прочети, върни“, която дава възможност на посетителите да оставят своя прочетена книга и да изберат друго безплатно четиво. Освен действащите шест къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша, ще бъде поставена и заредена с актуални издания още една къщичка в Зоопарка.

В рамките на кампанията Столична библиотека организира и няколко тематични изложби на открито. На 15 август в Зоопарка ще бъде представена изложба от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век – „Птиците на Америка“ с внушителни размери – колкото половин човешки ръст, учебници по зоология от средата на XIX век и др. На 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша посетителите ще могат да разгледат изложбата „Поздрав от София“, в която са представени най-ранните илюстровани литографски картички с емблематични изгледи от столицата от края на XIX – началото на XX в.

Ето къде ще ви очакват „Зелените библиотеки“ между 10 и 14 часа до края на месец август:

  • 31 юли (събота) – Северен парк
  • 1 август (неделя) – Борисова градина
  • 7 август (събота) – парк „Заимов“
  • 8 август (неделя) – парк „Гео Милев“
  • 14 август (събота) – Южен парк
  • 15 август (неделя) – Зоопарк
  • 21 август (събота) – Градска градина
  • 22 август (неделя) – парк „Света троица“
  • 28 август (събота) – Западен парк
  • 29 август (неделя) – парк Витоша, пред хижа Алеко

Снимка на публикацията: Столична библиотека

[ + ]