fb
БиблиотекитеНовини

Зелени библиотеки влизат в парковете на София

4 мин.

За осма година летните „Зелени библиотеки“ гостуват на столичните паркове. Една от най-успешните инициативи на Столична библиотека стартира от утре (30 юли) и ще продължи до 28 август 2022 г. Инициативата включва „Зелени библиотеки в парковете на София“ и „Библиотека в планината“, като парковите локации постоянно се разширяват.

„За седемте си издания „Зелени библиотеки“ привлякоха над 45 хил. посетители, над 7 хиляди са новозаписаните читатели, а буккросингът „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, събра за последните 3 години от софиянци за софиянци дарения от близо 3 000 нови книги“, обясниха от Столична библиотека.

Началото на осмото издание е на 30 юли 2022 г. в парк „Гео Милев“. Съвместно с район „Слатина“ и сдружение „За Слатина“ там ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. По този начин към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка, се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки 2022“ включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов.

„Навсякъде с нас ще бъде и мобилният ни филиал – Библиобус, който разполага с 1 500 тома нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома“, уточниха организаторите.

Продължава и инициатива „Споделени книги – Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание.

За втора поредна година водещи издателства като „Хермес“, „СофтПрес“, „Весела Люцканова“, „Ина“, „Златно пате“, „Скорпио“ и др. се включват в кампанията и предоставят десетки екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях посетителите могат да намерят книги за свободното време, класика, любими приказки. Децата ще получат и подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Всички, които изберат да се присъединят към кампанията „Зелени библиотеки“, ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“ представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията „Из парковете на София – минало и настояще“ представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. В иницативата ще се включат поетите Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки.

С музикални изпълнение ще участват Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), ексатласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара), Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма ще участват артистите от парти агенция „Маска“, клоуните от атракционен клуб „Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства „Есенс“ – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

„Зелени библиотеки“ ви очаква от 10:00 до 14:00 часа на:

  • 30 юли (събота) – парк „Гео Милев“
  • 6 август (събота) – парк „Заимов“
  • 7 август (неделя) – Борисова градина
  • 13 август (събота) – Южен парк
  • 14 август (неделя) – парк „Св. Троица“
  • 20 август (събота) – Западен парк
  • 21 август (неделя) – Зоопарк
  • 27 август (събота) – Северен парк
  • 28 август (неделя) – парк Витоша, пред хижа „Алеко“

„Споделете горещите уикенди в парковете на София със „Зелени библиотеки“ – с книга в ръка, интересни срещи с творци и ведро музикално настроение!“, апелират от Столична библиотека.