fb
БиблиотекитеНовини

Зелените библиотеки отпътуват за Западен парк и Хиподрума този уикенд

2 мин.

„Зелени библиотеки“ ще гостуват в Западен парк и „Хиподрума“ на 2. и 3. септември, в рамките на инициативата на район „Красно село“ „Да четем и да се забавляваме заедно“, съобщиха организаторите от Столична библиотека.

Децата ще се забавляват с креативните STEM игри с пчелички, 3D писалки и ботове, а по-малките ще могат да рисуват и оцветяват. Ще прозвучат изпълнения на детската вокална група „Палави ноти“ и театралната работилница на Ирен Кривошиева от школата за сценични изкуства „Essence“.

Посетителите ще разгледат и документалната тематична изложба „Голямата София“ и новата „Птиците на Америка“ с репродукции от уникалния албум „Птиците на Америка“, издаден между 1827 и 1838 г., известен с огромните си размери – 1 метър височина и 64 см ширина, с ръчно оцветени илюстрации на птици в оригиналния им размер. Столична библиотека притежава едно от 500-те фототипни копия на това ценно издание, уточниха от културната институция. 

В музикално-поетичната програма ще вземат участие поетите Стефан Иванов, Белослава Димитрова и саксофонистът Иван Бороджиев.

И този път в двата парка ще пристигне Библиобусът на Столична библиотека, който разполага с 1 500 тома, сред които най-нови хитови издания. През септември продължава и инициативата „Споделени книги – Вземи, прочети, върни“, в която посетителите могат да дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и да вземат различно интересно издание.

Всички посетители ще могат да получат едногодишна безплатна читателска карта и подарък книга, напомнят от библиотеката.

Стартът на септемврийските уикенди е от Западен парк на 2 септември, централен вход към бул. „Сливница“, и след това продължава на 3 септември в парк „Хиподрума“, пред ОКИ Красно село, от 10:00 до 14:00 часа. 

Последната дестинация на лятната кампания за насърчаване на четенето е парк „Овча купел“, в който пътуващата библиотека ще гостува на 6 септември.