fb
Ревюта

Жестоката страна на любовта

3 мин.

Преди четири-пет месеца, когато излезе „Жестока любов“ (изд. „Ибис“) от Колийн Хувър, фийдът ми във „Фейсбук“ се напълни със снимки, ревюта и оценки на книгата, които се изразяваха все в суперлативи. Бях малко скептична – каква ще да е тази грандиозна любов и дали цялата еуфория не е преувеличена?

И така, няколко месеца по-късно и аз не издържах на изкушението и посегнах към романа. Защото обичам хубавите сюжети и винаги съм готова за следващата велика любовна драма. А героите на Колийн Хувър умеят да ти влязат под кожата и дори часовникът неумолимо да показва полунощ, ти стоиш и продължаваш да четеш.

Протагонистите тук са Майлс и Тейт, които се запознават при неловки обстоятелства. Тейт е медицинска сестра и тъкмо се е нанесла да живее за известно време при брат си. Точно през първата й нощ безобразно пиян на прага й се озовава Майлс, който се налага да пренощува в апартамента. На сутринта привличането между двамата е незибежно, но Майлс категорично не желае сериозно обвързване, защото си има причина, която дълго остава загадка. Двамата все пак започват обречена сексуална връзка, тъй като подобни ситуации почти никога не се затихват без чувства и без някой да пострада. Същевременно се връщаме и назад във времето, където се запознаваме с младия Майлс и неговата история лека-полека се разгръща пред очите ни.

Обикновено съм невъзприемчива към глупости а ла „разбиха ми сърцето и оттогава съм голям задник“, но Майлс има истинска причина да бъде такъв. Той упорито не признава чувствата си и се опитва да държи връзката си с Тейт чисто физическа. Следва до болка познатият омагьосан кръг, в който Тейт си блъска главата и си повтаря, че трябва да спре, а после – че може да промени Майлс, защото е влюбена в него. Но досущ като една пеперуда, привлечена от пламъка, и тя е обречена да се изгори.

Колийн Хувър е описала напълно реалистично драмата и чувствата, които съпровождат този тип отношения. Майлс не е от най-ярките мъжки образи, които съм срещала, но пък признавам, че е секси – така де, пилот/мъж в униформа/фетишът на почти всяка жена. Тейт също не е от най-силните героини, но изпитанията и емоциите между двамата са много добре предадени, за да се получи запомняща се любов.

„Жестока любов“ е прекрасно написана книга, която препоръчвам на всички романтици. Грабна ме отлично предадената химия между двамата главни герои. Освен това заглавието е в центъра на интригата, защото всяка любов има и тъмна страна. Тъй като съм чела и други романи на Колийн Хувър, мога да споделя, че нейните заглавия не са никак случайни и са ключови за сюжета. Силно ми хареса тази тънка заигравка, която е като малък пъзел за ума.

Ако търсите любовно заглавие, няма да сбъркате с „Жестока любов“ и се надявам, че издателство „Ибис“ скоро ще ни зарадват с нов роман от същата авторка.

Не пропускайте да прочетете и ревюто на Ива. За книгата са писали още „justonebooklover“, „Book mouse“, „just a book lover’s blog“. Можете да изгледате и видеоревюто на book tube канала „Четат ли двама“.

[ + ]