fb
Ревюта

„Животът на свръхземите“, или из красивия български ум

5 мин.
Zhivotat na svrahzemite - Dimitar Saselov

Zhivotat na svrahzemite - Dimitar SaselovВ седмицата на българската литература си говорим за български автори – знайни и незнайни. Повечето хора свързват българската литература само с художествените произведения. Родните творби обаче не са свързани единствено с творческата фантазия. Днес ще ви запозная с една много интересна личност, за която малко от вас може би са чували – Димитър Съселов – и неговата научно-популярна книга „Животът на свръхземите“ (изд. „Изток-Запад“).

Димитър Съселов е астроном, професор в „Харвард“. Да, да, в онзи „Харвард“. Роден е в София, през 1961 г., внук е на Димитър Съселов, историк и автор на исторически студии за прабългарите, сред които и книгата „Българите в древността отсам и отвъд Памир“. Впрочем и баща му се казва Димитър Съселов и явно доста си харесват името. Астрономът Съселов следва във Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски“. Още студент, негово изследване по астрономия е публикувано в международно научно издание и получава покана от Световната астрономическа асоциация за специализация в университета в Торонто, Канада. Между 1999 г. и 2003 г. е главен лектор в Департамента по Астрономия в „Харвард“. Понастоящем е директор на Центъра по астрофизика „ Харвард-Смитсониън“ и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative, който събира учени от различни области за изследване на живота в контекста на Вселената.

Сами виждате, че говорим за един наистина сериозен човек с доста впечатляваща биография, който знае за какво говори. Любителите на физиката и астрономията може би са засичали неговата книга из книжарниците, но като мен доста често са я подминавали с много скептицизъм. На пръв поглед книгата на Съселов прилича на нещо езотерично и измислено, което само е минало покрай научната тематика и й е помахало свенливо. Когато прочетете дългото подзаглавие обаче, започвате да се замисляте дали пък не е книга, която всъщност си заслужава времето, парите и нервите.

Dimitar Saselov

Димитър Съселов

В „Животът на свръхземите“ Съселов ни разказва за екзопланетите (така се наричат планетите, които обикалят около други звезди), как се е зародила идеята те да бъдат търсени, как се случва и развива целият процес на тяхното намиране и защо това е важно. На няколко места в книгата Съселов разказва за моменти, в които собствените му виждания са били разбити за отрицателно време, как е приел новата информация и е започнал да борави с нея. Което е чудесно, защото показва, че Съселов е учен до мозъка на костите си (поне за мен). Личи си, че този чудесен човек си разбира от работата (а и не само от нея – засяга теми, за които бихме очаквали да четем в книги, ориентирани към биология или химия) и много си я обича.

Стилът му на писане се намира точно в златната среда между двете крайности, които се срещат в научнопопулярната литература: Съселов говори за сложни неща по един особено лек, разбираем и приятен начин. И все пак си личи, че книгата е насочена към публика, която има някакъв бегъл интерес към физика и астрономия.

Като лекота на изказа бих го сравнила с Карл Сейгън или Бил Брайсън, с тази разлика, че при Съселов липсват философски поставените въпроси на Сейгън и хумористичната нотка на Брайсън. Което не означава, че „Животът на свръхземите“ не те хвърля в размисъл. Напротив, но го прави по един не толкова пряк начин, леко разсеяно и небрежно, а и в крайна сметка зависи какво би могло да ви хвърли в размисъл. (Аз се опитвах да асимилирам мащабите на Юпитер около 20 минути…)

В подобен тип научнопопулярна литература, която е с ролята на въвеждаща в сферата, винаги има основни неща, които неизбежно се повтарят. Като започнем от структурата на нашата Слънчева система и обектите в нея и се стигне до известни учени. А ако имате някакви основни знания по темата, не би трябвало въведенията да представляват интерес, но все пак те са интригуващи и завладяващи. Всеки автор има свой начин да разгърне основните теми, да разкаже за Исак Нютон или Коперник. Димитър Съселов не отстъпва на по-известните популяризатори и описва живо, цветно и картинно.
Единственият „минус“ на книгата му е, че е твърде кратка. Искам още!

„Животът на свръхземите“ е изключително интересна и приятна творба. Много подходяща за млади хора, които нямат опит с научните книги, или за някой, който желае да чете научнопопулярна книга, без да се натоварва с излишни термини и отклонения, които задълбават в дълбоките физични слоеве. Като прибавим това, че Димитър Съселов е българин ( при това морски човек, нищо, че е роден в София)… Не подминавайте тази привидно подозрителна книга, когато влезнете в книжарницата следващия път. „Животът на свръхземите“ и авторът й заслужават вашето внимание и любов, а в замяна ще ви разкажат за един наистина вълнуващ свят на далечни планети, звезди и научни главоблъсканици.

Още едно чудесно представяне на книгата може да прочетете тук!