fb
БиблиотекитеНовини

Златни книги и ръкописи от цял свят показва Британската библиотека

2 мин.
Книжка за пояс със златна подвързия. Англия, ок. 1540 г./Британска библиотека

Общо 50 позлатени ръкописа от цял ​​свят ще бъдат подредени в изложба в Британската библиотека. Скъпоценната селекция ще бъде открита в края на май и целта ѝ е да покаже ролята на златото в производството на някои от най-добрите ръкописи в света, от корици на книги до писане върху златни повърхности.

Ослепителна красота, поразителна устойчивост. Златото отдавна притежава силата да разпалва чувства на страхопочитание и удивление в различните култури. Направете пътешествие по целия свят, за да научите как златото е претворено в изкуството в ръкописи и книги“, пише в анонса на събитието в Британската библиотека.

Използвайки петдесет примера Gold осветява техниките, свързани с включването на злато в книги и други документи, включително прилагане на златни листа, използване на прахообразно злато като боя и златни инструменти върху подвързията на книги. В центъра му са примери, обхващащи целия свят – двадесет страни, седемнадесет езика и пет религии – предимно преди 1600 г.

Сред експонатите ще бъдат: златни плочи с надписи от V – VI век от Мианмар; подвързия от 1920 г. в стил Арт Деко със златни инструменти от Франция; и екстравагантно украсеният свитък Лотосова сутра от Япония, написан със златно (и сребърно) мастило върху боядисана в индиго хартия, произведен през 1636 г., разкрива Fine books magazine.

Ще бъдат изложени и впечатляващи средновековни ръкописи, включително Златните евангелия на Харли, направени в Германия около 800 г. сл. Хр. и написани изцяло със златно мастило. 

Изложбата „Злато“ може да бъде разгледана от 20 май до 2 октомври 2022 г. Някои от ръкописите са достъпни за разглеждане онлайн на сайта на библиотеката за дигитализирани ръкописи.

[ + ]