fb
10, които...Специални

10 класически заглавия, в които действието се развива през лятото

6 мин.

Лятото е в разгара си, температурите са високи, дните са дълги, което в комбинация с бленуваната лятна отпуска неизменно се равнява на любимите ни четири думи – повече време за четене. Независимо дали почивката ви току-що е приключила, или пък ви предстои съвсем скоро, припомняме ви 10 литературни класики, чиито герои също се намират под горещите слънчеви лъчи. Добронамерено предупреждение – това, че действието се развива през лятото, невинаги се равнява на т.нар. “леко, лятно четиво за плажа” (справка: Стивън Кинг).

“Добър ден, тъга” от Франсоаз Саган

Дебютният роман на Саган е публикуван през 1954 г., когато френската писателка е едва на 18 години. Вероятно точно затова историята на тийнейджърката Сесил и нейното лято на френската Ривиера звучи толкова реалистично. Тъй като баща ѝ обикновено е ангажиран с поредната си млада любовница, Сесил винаги е разполагала с пълната свобода да прави каквото си иска, което предимно означава прекарване на деня на плажа и флиртуване (и не само) с готиния съсед. Но всичко това се променя, когато добрите намерения на новата приятелка на баща ѝ се оказват пречка за безгрижното лято на Сесил и… довеждат до трагични събития. 

“Вино от глухарчета” от Рей Бредбъри

Разказите на Бредбъри на места звучат почти автобиографично. Срещаме 12-годишния Дъглас през лятото на 1928 г. в родния му град в Илинойс, където той прекарва дните със семейството си, в игри с приятели и каквото друго обикновено правят децата, когато са заети просто да бъдат деца. Лятото е и сезонът, през който бащата на Дъглас прави своето вино от глухарчета: Виното беше лято, хванато и запушено с тапа. В края на летните месеци Дъглас най-накрая разбира, че простичките моменти от живота, точно както обикновеното глухарче, всъщност са най-ценни и незабравими.

Ian Maccjun, Izkuplenie

“Изкупление” от Иън Макюън

Сесилия се завръща в семейното имение в провинцията за лятото след завършването на колеж в Кеймбридж, където среща Роби – синът на икономката и приятел от детските години на Сесилия. Сънливата лятна идилия е нарушена, когато новопристигналите гости събират Сесилия и Роби и мъждукащата искра от привличане между тях се възпламенява. Но когато малката сестра на Сесилия разтълкува връзката им погрешно в същата нощ, в която е извършено престъпление в имението, животът на всички се променя завинаги. 

Chelyusti Pitar Benchli

“Челюсти” от Питър Бенчли

Някои автори свързват лятото с романтични истории, други с детски приключения, а Питър Бенчли изпраща акула-чудовище на плажа. Дебютният роман на Бенчли за огромна бяла акула, която тероризира плажуващите в летен курорт, е издаден през 1974 г. и повече от девет месеца остава в списъка с бестеслъри, а правата за филмирането на историята са продадени преди книгата да стигне до книжарниците. Филмът “Челюсти” орязва някои от поддържащите герои и сюжетни линии, а Спилбърг променя края на историята за големия екран, но едно е сигурно – това си остава книга, която може да ви държи вън от водата през лятото.

“Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий

Популярният роман на Харпър Ли всъщност обхваща действие от няколко години, но основната част от сюжета, процесът на Том Робинсън, се случва през лятото на 1935 г. Джийн Луиза “Скот” Финч и брат ѝ Джем обикновено прекарват летата си в Мейкомб, Алабама, с приятеля си Дил, като запълват времето си предимно с игри навън и развиване на теории за тайнствения съсед Бу. Безгрижните дни на лятото внезапно се сблъскват с предразсъдъците и насилието на разслоеното общество, когато бащата на Скот и Джем, Атикус, става адвокат на чернокож мъж, несправедливо обвинен в изнасилването на бяла жена. 

“Талантливият мистър Рипли” от Патриша Хайсмит

Мрачният психологически трилър на Патриша Хайсмит ни отвежда в горещата Италия. Том Рипли е дребен мошеник, нает от богатия Хърбърт Грийнлийф да намери блудния му син Дики в Италия и да го върне в Манхатън, където той трябва да заеме полагащото му се място в семейния бизнес. Том веднага е впечатлен от Дики и неговия безгрижен и охолен начин на живот, до такава степен, че скоро Том не просто иска да бъде като Дики, той иска да е Дики. А това не е добра новина за Дики…

“Докато лежах и умирах” от Уилям Фокнър

Семейните екскурзии са нещо обичайно за лятото, но пътуването в романа на Фокнър не е излет до плажа. Транспортирането на труп в задушаващата лятна жега на Мисисипи е възможно най-далеч от представата за лятна ваканция, но семейството на Ади Бъндрен счита за свой дълг да изпълни последното ѝ желание – да бъде погребана в родния си град. Препятсвия и предизвикателства изскачат след всеки завой от одисеята им, от лошо време и инциденти до грандиозен семеен скандал. Почти като всяко друго семейно пътуване, но по-драматично.

“Нежна е нощта” от Ф. Скот Фицджералд

Последният завършен роман на Фицджералд започва на плаж под палещото слънце на френската Ривиера, където красивата млада актриса Розмари се запознава с по-възрастните Дик и Никол –  богата и елегантна семейна двойка. Това е Фицджералд с най-доброто от утвърдения си стил: проницателни социални коментари, облечени в красива проза, и примесени с минорна носталгия, която остава с читателя дълго след последната страница.

“Назови ме с твоето име” от Андре Асиман

Когато Италия и лятото се срещнат в едно изречение, любовните трепети са неизбежни. 17-годишният Елио се влюбва в по-възрастния Оливър, който гостува в къщата на родителите му на италианската Ривиера, и не след дълго и двамата осъзнават, че не могат да се борят с чувствата си. Пленяваща, сърцераздирателна и емоционална история за съзряването, “Назови ме с твоето име” е интимен поглед върху първата любов. 

“Повелителят на мухите” от Уилям Голдинг

 Ако летните истории за нова любов или детски игри и невинност ви отегчават, “Повелителят на мухите” ще ви донесе всичко друго, но не и приповдигнато настроение, докато се препичате на плажа. Група момчета оцеляват след самолетна катастрофа в Тихия океан и се озовават на пустинен остров без нито един възрастен. Когато жегата, изкушенията и липсата на авторитет постепенно ги завладяват, детинските игри на момчетата започват да приличат на психотрилър. Докато се превръщат от възпитани нормални деца в кръвожадни ловци, Голдинг изобразява загубата на невинността на момчетата отвътре навън, като всеки от тях приема варварството, което винаги е съществувало у него. 

Селекцията е вдъхновена от Basbleu.com и официалния блог на Penguin Publishing.

Тези и още много заглавия, можете да поръчате от Ozone.bg