fb
10, които...Специални

10 книжни препоръки за лятото от Владимир Трендафилов (част 1)

3 мин.

Вече в няколко поредни материала ви предлагаме предложенията за летни четива на популярни личности. Днес ви представяме гледната точка на литературоведа Владимир Трендафилов за същността на лятното четене, а утре ще можете да прочетете и неговите 10 заглавия. Освен популярен литературен критик, Трендафилов е и един от менторите в започващата тази есен творческа академия „Заешка дупка“. Той ще води теоретичната част на групата по „Проза“, където лектори ще бъдат още Ина Вълчанова, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, Емануил А. Видински и Ангел Игов.

Лятото е особено време за четене, както знаем, защото е белязано от почивки, ваканции, морета, планини, езера, тихи барчета в центъра на града и други развлекателни есенции. Същевременно, то е сезонът на високите температури и ниската концентрация на ума. Сред тия обективни дадености книгата трябва да се вмести деликатно, за да получи адекватно внимание и да бъде оценена по достойнство.

Затова най-напред ще изредя няколко общи препоръки за параметрите на идеалното лятно четиво, а след това ще предложа списък от 10 заглавия, които отговарят на тези параметри. Някои от тях са издадени за последно доста отдавна и ги няма по витрините на книжарниците, но това не е голяма пречка. Ако не намирате нещо, лесно можете да го поръчате онлайн през Книжен пазар“. Те работят с „Еконт“ и книгата пристига за два-три дни без проблем, където и да се намирате, стига да не сте в Гърция или по-далече по света. Лично аз точно така правя.

ОБЩИ ПРЕПОРЪКИ

  1. Качеството на книгата е най-важното нещо. Изберете я да е хубава и умна, питайте познавачи. Това ще компенсира другите несходства със сезона, в случай че има такива. А и по-добре да не се чете, отколкото да се четат глупости. Въобще не вярвам в четенето като самоценност. Има хора оглупели от четене. Както има и други, оглупели от нечетене.
  2. Гледайте да има нещо весело в нея. Смехът е най-доброто развлечение за читателя. Той е и един от най-добрите начини да се казват сериозни неща.
  3. Гледайте да не е дълга – едва ли ще ви споходят повече от два-три часа непрекъснато време за четене. Освен ако не използвате почивката си за усамотение и разговор със себе си. Тогава забравете за тази точка, а и за т. 2. Идеалният формат е сборникът с разкази. Ако не обичате разкази, научете се да ги цените: има големи майстори в жанра. Пък и винаги си струва да прочетете завършено произведение на едно сядане. Разумно дългият роман също влиза в гореспоменатия формат, ако отговаря и на останалите условия.
  4. Вземете поне три книги от списъка. Няма значение кои – той не е класация. Или най-добре вземете всичките. И да не ги прочетете до края на лятото, няма лошо. Четивата вършат работа и през останалите сезони.

Очаквайте утре и 10-те книги за лятото, които Владимир Трендафилов препоръчва.

Записването за творческата академия „Заешка дупка“ продължава до 25 август – още за нея можете да видите тук.