fb
10, които...Специални

10 начина да отбележиш 24 май

3 мин.

Денят започва с усмивка. Продължава с прекрасно настроение и завършва с чудесна вечер. Няма как иначе да е, когато е 24 май, нали така? Няма нужда да ти припомням защо този ден е също толкова важен, колкото 3 март и 22 септември (подсказка – Словото е наднационално, дори казват, че било „в началото“, сплотява, дава идентичност…), но съм сигурен, че трябва да приложиш поне един от тези 10 начина, по които ти предлагам да отбележиш 24 май.

1. Прочети поне 24 страници от една книга. На български.

2. Поговори си за книги с дете – твоето собствено или с детето на близък роднина. Не забравяй да обясниш защо е важно да харесва книжките (хайде, говорили сме за това толкова много пъти – носят спокойствие, нови светове, развиват въображението, интересни са…)

3. Купи книжка на това дете – най-малкото за да му покажеш нагледно. (Най-добрите варианти можеш да видиш на www.detskiknigi.com, разбира се)

4. Отиди в най-близката библиотека и си направи карта. Вземи и детето/децата си с теб. И когато се приберете обратно вкъщи, се абонирай по най-лесния възможен начин за събитията, които се случват в тази библиотека.

5. Припомни си текста на училищния химн „Кирил и Методий“, написан от Стоян Михайловски и по-познат като „Върви, народе възродени“. Спомни си и как го пееше на първия си празник на буквите… Благодаря ти, че се усмихна :)

6. Честити празника на първата си учителка по български език. И на втората. И на следващата… Нали не забравяш, че без тях щеше да ти е трудно да четеш този текст?

7. Поне днес пиши на кирилица във Facebook и… раздели се с 6liokaviza-та поне за ден.

8. Отиди на църква. Въпреки че църковният празник на Св. Св. Кирил и Методий е на 11 май, днес е предимно духовен ден и няколко минути в храма вероятно няма да ти се отразят зле.

9. Не забравяй: на 24 май празнуваме официално едно събитие, резултатът от което е крепило българския народ в продължение на столетия, но е нормално да отбелязваме това събитие във всеки един момент през останалите 364 дни в годината, защото Словото е това, което ще остане след нас.

10. Всъщност… ти как предлагаш да завършим списъка?

И допълнения от вас:

Радина Ралчева:
1. Обещай си и спази това обещание, че ще четеш всеки ден. Всеки ден.
2. Книгите не са твои, те са на всички, затова събери книгите, с които сърце ти дава да се разделиш, и ги дари на библиотека.
3. Каквото и да ти струва, настоявай за грамотност. Учи децата си и всички, които имат нужда, да пишат правилно. На български.
4. Учи чужди езици – светът е голям и знание дебне отвсякъде.
5. На всеки 24 май си прави равносметка какво от изброените си свършил и ако се гордееш със себе си – награди се с нова книга.