fb
10, които...Специални

10 неща, които може би не знаете за Олуин Хамилтън

4 мин.

Олуин Хамилтън е от онези писатели, които излизат внезапно на литературната сцена и я завладяват отведнъж. Мистичният янг адълт фентъзи роман „Дете на пустинята“ (изд. „Егмонт“) бързо става бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и през 2016 г. донася на авторката си приза в категория „Дебют“ на Goodreads Choice Awards. Освен в САЩ и Великобритания, книгата е преведена още в Бразилия, Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Израел, Турция, Чехия, Сърбия, Полша, Унгария, България и Иран. Продължението „Предателка“ излиза през пролетта на 2017-а, а в началото на 2018 г. „Герой“ завършва трилогията.

По повод предстоящото гостуване на Олуин Хамилтън в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ви представяме 10 факта за младата писателка, които може би не са ви известни.

1. Родена e в Торонто, прекарва ранното си детство между Европа и Канада, докато семейството й накрая се установява във Франция – в Бон, малък град в Бургундия, който много й напомня за селцето на Бел от „Красавицата и Звяра“.

2. Макар че цялото й образование преминава на френски и това е езикът, който говори с приятелите си, Хамилтън предпочита английския. Докато живее във Франция, винаги избира книги и филми на английски, с които да се развлича в свободното си време.

3. Предпочита да чете хартиени издания пред електронни и е натрупала огромни количества книги в дома си, което се оказва изключително непрактично, когато трябва да се мести.

4. Изобщо не е добра в измислянето на заглавия и когато пише чернова, просто й слага някакво име, което описва историята. В случая с дебютния й роман Олуин се сеща единствено за песни на Тейлър Суифт, така че в крайна сметка издателите й решават какво да бъде финалното английски заглавие на книгата Rebel of the Sands.

5. Творческият й процес се състои от бързо и безразборно писане, последвано от внимателно и продължително редактиране. Обикновено започва с различни идеи за забавни или драматични сцени, които постепенно свързва в общ сюжет и впоследствие решава как се допълват помежду си. Предпочита да започне работа по текста, когато знае какво ще се случи, за да изгради историята в тази посока.

6. Стилът й на писане е повлиян от много съвременни романи, които й вдъхват увереност да напише янг адълт фентъзи и й дават представа как би могла да изглежда една такава история. Най-голямо вдъхновение обаче черпи от книгите, които е чела в детството си.

7. „Дете на пустинята“ води началото си от желанието на Олуин да напише история за млада жена, която е изкусен стрелец. Авторката на няколко пъти чува колко са нереалиситчни фентъзи романите (на фона на дракони, еднорози и магьосници…), в които жени боравят отлично с оръжие, защото са физически по слаби и не би трябвало да могат да вдигат мечове и да убиват злите войници на краля. Тогава Олуин решава да създаде именно такава героиня – момиче, което е изключително способно с огнестрелните оръжия и разчита на уменията си, а не на физическа сила. 

8. Олуин не се отъждествява с Амани, тъй като героинята й е безразсъдна и импулсивна, докато тя самата има склонност да премисля нещата и да претегля всички възможни рискове. Все пак общата черта между двете е искреността им – и двете не умеят да лъжат.

9. Бунтът в „Дете на пустинята“ е вдъхновен от Френската революция.

10. Правата за филмова адаптация на романа са закупени от студиото на Уилоу Смит – дъщерята на холивудския актьор Уил Смит.

Заповядайте на срещата с Олуин Хамилтън, която ще се проведе в неделя (22 април) от 11:30 ч. в Младежки театър „Николай Бинев“, София. Разговоерът ще води Райс от booktube канала „Четат ли двама“.

[ + ]