fb
10, които...Специални

10 проникновени цитата за любовта и себепознанието от „42 дни” на Теодора Славова

3 мин.

Жизнеутвърждаваща и трогателна, „42 дни” от Теодора Славова (изд. „Потайниче“) е история за откриването на себе си и пътя към другите. Кристел Христозова е преживяла повече загуби и разочарования отколкото сърцето ѝ може да понесе. Неусетно озовала се на мистичен остров, направлявана от непозната старица, Кристел бавно проправя пътя си към надеждата за ново начало. 

42 дни” е красив роман, който обгръща читателите в магически реализъм. Истории, митове и легенди са преплетени с фрагменти от реалността, за да накарат читателската душа да лети. 10 са проникновените цитати за любовта и себепознанието, които избрах от книгата. 

Животът е нужен, важен е, за да преминеш нататък. Без да изживееш каквото ти е писано, няма как да стане – ще си останеш заклещена между неживеенето и неумирането и ще терзаеш духа си.


Хората не са наречени да виждат патериците на боговете, инак митовете ще се счупят. 

Да дръзнеш да се самоубиеш или да се престрашиш да живееш въпреки мъчнотиите, изисква смелост и безрасъдство, а Христозова разполагаше само с много пари и депресия.  

Не бой се, дорде има непрогнили сърцевини, надеждата ще намира подслон. 

Другите ѝ сънища още не бяха заченати. Предстояха й дни и нощи в тъмата на ново раждане, където смъртта щеше да се пречупи пред живота, а животът, от своя страна, щеше да се преклони пред смъртта. 


Обичта не вирее в отровна среда. Това, което влагаш в “обичам те”, е жален стон. То е молба ти, самата ти да бъдеш обичана. Защото всеки има необходимост да бъде обичан, дори от смотан нещастник като твоя мъж. 


Само жена, която никога не се е отдавала напълно на изпепеляваща любов, не е познала мазохизма в страстта, доброволната капитулация пред неизбежното опустошение. 


Спорите на магията са навсякъде, Кристил, дори в най-незначителните мигове. Не ти е нужна вълшебна пръчка, за да ги уловиш и пренесеш в реалността си. Сама си си фея кръстница. Няма друга магьосница. 


Ако все търчиш след туй, що не е твое, ала те блазни, ще се препънеш в очакванията си.  Ако вечно търсиш оправдания да страдаш, винаги ще ги намираш, Норико, но оправданията няма да променят живота ти, само ще го затлачат още повече. Ако винаги търсиш спасители, вечно ще срещаш поробители. 


Жените говорят много за щяло и нещяло, но стане ли дума за съкровените им желания, тогава устите им мълчат, за да не избягат душите им. В душите си жените охраняват най-фантастичните си блянове – на сигурно, далеч от съмненията, затулени от присмеха на действителността.

Прочетете откъс от книгата тук.

Можете да поръчате „42 дни“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.