fb
10, които...Специални

10 цитата от „Летният принц“ на Алая Доун Джонсън

3 мин.

Действието в „Летният принц“ (изд. „Прозорец“) от Алая Доун Джонсън се развива в бъдещето, в града пирамида Палмареш Треш, когато светът, какъвто го познаваме, не съществува, защото е унищожен от мъжете. В сърцето на някогащната Бразилия властват жените, които на всеки пет години избират своя крал, когото принасят в жертва точно след дванайсет месеца. Действието се върти около Енки, лунния крал на Палмареш Треш и Джун. Това е книга за света на технологиите, на жените и на изкуството. Представяме ви 10 цитата, чрез които да се озовете мислено в Палмареш Треш.


Когато бях на осем години, моят папай ме заведе в парка, за да видим как един Крал ще умре.

Аз съм влюбен. В моята мамае, която не мисли за мен. В моя град, който ще ме намрази. В моя живот, на който някой ден ще реша да сложа край.

Може да спечелиш, а може и да изгубиш.
Може да се окаже най-великото преживяване в живота ти, а може и никога да не го повториш отново. Това е проблемът с…
Там, където външните метеорологични датчици на града се свързват с центъра за производство на комунална енергия – там скрих моята любов към теб. И тя вероятно още е там, ако някога поискаш да я откриеш.

Затова избирам своя любовник, своя Крал и го издигам на пиадестал, и го посичам от там. Мъж – като онези, които съсипаха света.

Ти каза, че тялото ми е платно. Но едно човешко платно не може да живее. Може само да изгори и да остави летописа на своята смърт. Това е летописът на моята смърт.

Не се ли питаш понякога как сме се озовали на толкова странно място от света, в който сме живели преди. Когато светът е унищожен, все някой трябва да го пресъздаде отново. Мисля, че точно това се нарича изкуство.

А той ме попита: „Защо да умираш?“
Защо да размениш бъдещето си, защо да отдадеш живота си, защо да отпуснеш глава на този олтар и да ги оставиш да те заколят като свещена крава?
Трябваше да му кажа: „Не е ли очевидно?“ .
Хубаво е да си крал.

Казват ми, че властта носи отговорност. Би трябвало да казват, че властта носи вина, а вината носи тъга, и никоя модификация не може да те спаси от тях, освен смъртта.

Нали знаеш, че това не е краят? Някой ден ти също ще умреш – независимо дали ще си направиш кири като баща си, или ще се добереш до третия си век с нокти и напълно възстановени зъби, твоята история също няма да продължи вечно. Но поне засега тя е твоя – много по-дълго от моята – и ако все още си мислиш, че аз мога да използвам живота си като платно, трябва да ти кажа нещо.
Летният крал не е нищо в сравнение с кралицата.

Какво не бих направил? Какво не бих създал? Кого не бих пожертвал, ако благодарение на това беше възможно светът никога да не загине отново?

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Вижте още:

„Аз чета“ препоръчва: YA литература

10 страхотни писатели, заради които се влюбихме в YA книгите