fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: YA литература

10 мин.

Тийнейджърските книги са едни от любимите ни и винаги ги препоръчваме с ентусиазъм и наслада. Вижте към кои заглавия смятаме, че си струва да се насочите, докато се скитате из щандовете на издателствата по време на Коледния панаир на книгата.

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Четирите цвята на магията“ от В. Е. Шуаб (изд. „Емас“) – едно от най-добрите YA фентъзита, които съм чела изобщо. Лондон е едновременно столица и връзка между четири паралелни свята, във всеки от които магията е присъства до различна степен. В познатия ни Сив Лондон магията отдавна е изчезнала, в гладуващия Бял Лондон тя е все по-рядък и ценен ресурс, в процъфтяващия Червен Лондон е част от ежедневието, а в запечатания Черен Лондон е превзела и унищожила всичко останало. Равновесието между измеренията е в опасност и спасението е в ръцете на магьосник с рядка способност, придружен от чаровна свободолюбива джебчийка. По петите им ги следват могъщи злодеи близнаци. Със свежите си герои, интересните развръзки и не един, а цели четири магически свята, „Четирите цвята на магията“ е от книгите, които те оставят да копнееш за продължението час по-скоро.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Блатно дете“ (изд. „Студио Артлайн“) от Шавон Доуд – реалистична история за порастването, откриването на пътя, който да следваме в живота, и най-вече отстояването на собствените ни избори. Обожавам свръхестественото в YA литературата, но Шавон Доуд ми припомни как чистият, искрен и проницателен разказвач няма нужда от фойерверки и специални ефекти, за да те впечатли дълбоко. А и отдавна не ми се беше случвало да се просълзявам над някоя книга. Силно ви препоръчвам да не пропускате този роман, ще остане в сърцето ви дълго след последната страница.

 

Ива Иванова препоръчва:

„Арисотел и Данте откриват тайните на вселената“ (изд. „Deja Book“) от Бенджамин Алире Саенц  много сантиментална YA книга, в която главните герои са двете 15-годишни момчета Аристотел и Данте. Скоро след като се запознават, те стават най-добри приятели и минават през много изпитания, които почти разрушават приятелството им. Това е история за двама тийнейджъри, които откриват сексуалната си ориетация по различен начин.

„Повелител на сенките“ (изд. „Ибис“) от Касандра Клеър – романът продължава историята на ловците на сенки от Института в Лос Анджелис. Втората част от поредицата „Тъмни съзаклятия“ разкрива още куп изненади след края на битката с Малкълм Фейд. Връзката между Ема и Джулс се изправя пред много нови предизвикателства. Ема разбира, че единственият начин да спаси себе си и парабатая си от древно проклятие, е да сложи край на това, което се е зародило между двамата. Кралят на тъмните фейте се кани да наруши студения мир, но намеренията му се оказват дори по-мрачни от очакваното, а някои представители на Клейвът вярват, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки срещу долноземците.

„Летният принц“ (изд. „Прозорец“) от Алая Джоун Джонсън – завладява още с първото изречение и поддържа интереса през цялото време. Действието се развива в бъдещето, в града пирамида Палмареш Треш, когато светът, какъвто го познаваме, не съществува, защото е унищожен от мъжете. В сърцето на някогащната Бразилия властват жените, на всеки пет години избиращи своя крал, когото принасят в жертва точно след дванайсет месеца. Действието се върти около Енки, лунния крал на Палмареш Треш и Джун. Това е книга за света на технологиите, на жените и на изкуството и си заслужава да бъде прочетена.

„Ритматистът“ (изд. „Студио Артлайн„) от Брандър Сандерсън   YA романът на един от кралете на фентъзи жанра. В този свят ритматистите са избрани от създателя и са се превърнали в единствените, способни да защитят обществото и задължени да отдадат живота си на отбраната от злите диви тебеширчета. Шестнайсетгодишният Джоел е неритматист, който знае всичко за ритматика и може да се окаже героят, способен да разгадае мистерията около изчезващите деца ритматисти.

„Хилядният етаж“ (изд. „Бард“) от Катрин Макгии романите разказват футуристичната историята на група тийнейджъри, които живеят в Кулата – съвременна постройка, простираща се на хиляда етажа. Годината е 2118-а. Светът, който авторката описва, е на летящи ховъри и партита на последните етажи, които всеки присъствал ще запомни за цял живот. Клубовете, в които се организират зрелищни купони, предоставят на всички присъстващи нови по рода си наркотици – такива, които се възползват от напредъка на технологиите, за да предизвикат непознат и коренно различен ефект. Това е бъдеще, в които генното инженерство е съвсем нормално, стига да имаш достатъчно пари, а квантовите компютри не само са отдавна известни и забранени от закона, но могат да бъдат създадени и от дванайсетгодишно хлапе.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„До всички момчета, които съм обичала“ и „P.S. Все още те обичам“ (изд. „Ибис“) от Джени Хан – 2/3 от поредицата вече е на пазара, а през февруари 2018 г. ще можем да прочетем и края на тийнейджърската драма на Лара Джийн и петте любовни писма, които никога не е трябвало да бъдат получени от адресатите си. Или може би така е било писано? Как щяхме да се докоснем до една от най-готините поредици в YA литературата, ако някой не беше взел тайните писма на Лара и не бе прекроил пътищата на съдбата й по един различен, нестандартен начин? И коя друга трилогия можеше да послужи като по-непоклатим мост между родители и дъщери в навечерието на най-трудните разговори?

„Кажи на вълците, че съм си у дома“ (изд. „Millenium“) от Карол Рифка Брънт – не е най-новото попълнение на книжните рафтове, но още (и винаги ще!) пари. Засегнатата тема е една от най-тежките за последните десетилетия, но поднесена внимателно, с любов и грижа към подрастващите, които тепърва трябва да разберат, че има от какво да се пазят. Историята се развива още в самото начало на разпространението на СПИН по света. Как Джун ще приеме случилото се с любимия й вуйчо и как ще продължи живота си след това? Съветвам ви да разберете – да поплачете, да се посмеете, да допуснете чувствата и емоциите да ви залеят всецяло, защото нищо по-малко не би могло да ви се случи на тези 352 страници.

„Бухтичка“ (изд. „Софтпрес“) от Джули Мърфи – една от най-любимите ми тийн истории, появили се в близкото минало. Защото никой не би могъл да ни покаже как да отстояваме себе си, принципите и нещата, които ни правят щастливи, по-добре от пълничката Уилоудийн  независимо дали става въпрос за храната, която обичаме, звездата, на която да подражаваме, или момчето, което искаме до себе си. „Бухтичка“ заявява, че всеки има правото да избере своя път и собственото си щастие, без значение до колко това е в разрез с всеобщите разбирания. Е, стига да става въпрос само за нашето си здраве…

 

 

Милена Ташева препоръчва:

„Думи в тъмносиньо“ (изд. „Orange Books“) от Кат Кроули – имам слабост към книги, в които се разказва за книжарници, а в тази я има и нуждата някой да ни спаси от самите нас. Много харесах Кат Кроули още с „Graffitti Moon“, ала тук австралийската писателка ме спечели завинаги. Не знам как, но е успяла в един роман да събере две от най-любимите ми неща – книги и море.

 

 

 

Преслава Колева препоръчва:

„Камъните падат, всички умират“ (изд. „Orange Books“) от Линдзи Рибар – реалистична тийн история с паранормални елементи, която третира важната тема за избора и постъпките. Много силен дебют на Линдзи Рибар, който ме изненада изключително приятно. Романът напомня, че всяка сила е отговорност и трябва да внимаваме за какво я използваме.

 

 

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Вселената на раменете ми“ и „Всички наши места“ (изд. „Enthusiast“) от Дженифър Нивън – едни от любимите ми YA романи, които продължавам да ги препоръчвам. Макар че са издадени през миналата година, засяганите в тях теми са все така важни и актуални – как да живееш с депресия, как да продължиш напред, когато си изгубил любим човек, как да откриеш себе си в свят, който не спира да те поставя в кутии и да ти лепи етикети… Безкрайно много емоции и ценни истини са събрани между страниците на тези две книги и си заслужава да се потопите в тях.

 

Dobri dni loshi dni Melina MarketaЦветомира Дукова препоръчва:

„Добри дни, лоши дни“ (изд. „Millenium“) от Мелина Маркета – романът ни среща с колоритното семейство на чаровника Том, когото може би си спомняте от „Спасяването на Франческа“. Годините са се изтърколили, някои неща са се променили безвъзвратно, за други още има надежда, че могат да бъдат поправени… Том се превърнал в абсолютен задник, изоставил е бандата и е разбил сърцето на психото Тара Финке. Какво е предизвикало тази промяна и ще успее ли обичта да победи суровата реалност? Четете, плачете и се наслаждавайте!

 

Екипът на Detskiknigi.com препоръчва:

„Сол при солта“ (изд. „Ciela“) от Рута Сепетис – авторката избира да ни върне в 1945 г. и да разкаже историята за потъването на претоварения с евакуиращи се войски и цивилни германския кораб „Вилхелм Густлоф“ от името на четирима млади души. Всеки от тях крие своя тайна и е тласкан напред не само от желание за самосъхранение, но и от чувство, специфично за него. Чрез техните мисли постепенно добиваме представа за пълното разрушение, което носи войната. Сепетис се е справила отлично със задачата да изтръгне жертвите на морската трагедия от забравата и да покаже ужасяващия ефект от войната върху децата и младите хора, чието бъдеще тя разрушава.

 

Не пропускайте списъка ни за пазаруване по време на Коледния панаир на книгата, както и препоръките ни за съвременна прозанехудожествени заглавия, трилъри и любовни романи.

Вземи една или няколко от книгите с допълнителна отстъпка от 5% с код AZCHETA в Ozone.bg. Кодът важи за всички поръчки на книги в „Онлайн панаира на книгата“.