fb
10, които...Специални

10 страхотни писатели, заради които се влюбихме в YA книгите

10 мин.

Невъзможно е да проведем Седмица на YA книгите, без да отдадем дължимото на нейните истински герои – не онези в книгите, а тези, които ги създават. Представяме ви десет от най-обичаните автори на янг адълт, чиито прекрасни истории ту са ни разсмивали, ту са ни трогвали до сълзи. Обожаваме всеки един от тях и искрено вярваме, че за романите им няма „най-подходяща възраст“ – винаги ще са хубави, независимо на колко години ги четем :) 

А ако накрая се натъжите, че сме пропуснали вашия любимец, не се колебайте да ни споделите в коментарите кой е той и защо го харесвате!

 

1. Гейл Форман

Снимка: Dennis Kleiman

Гейл Форман е авторка, която не цепи басма на никога, и затова я уважаваме. Тя не се страхува да казва точно каквото мисли и пише по така наречените мрачни теми, които се славят с голям успех сред читателската аудитория (и не само). Ето какво споделя тя, с което не можем да бъдем по-съгласни:

Може би на пръв поглед изглежда, че „мрачните“ книги са за смъртта, за болестите, за болката, но в действителност те са за живота. Децата разбират това, дори понякога възрастните да не могат да го схванат.

Романите ѝ са изградени около някакво ужасно събитие от миналото, което трябва да бъде преборено или поправено (по възможност), а основните теми са тези за справянето с непосилната болка, за преодоляването на чувството за вина, за спасителната сила на любовта и за музиката, която лекува. Форман пише за артистични натури, решителни момичета и светулки… И за ужасните, но и прекрасните неща, които им се случват в шеметното пътешествие, наречено живот.

 

2. Джон Грийн

Снимка: Marina Waters

Джон Грийн е ангажиран с проблемите на съвременните младежи, успява да отговори на потребностите им и да говори за премеждията и страховете им. Съветва ги, без да бъде назидателен. Говори на техния език, без да е един от тях. Книгите му са доста сходни, персонажите му си приличат, сюжетите му следват една и съща логика, но въпреки това не можем да не ги четем. Защо? Защото Грийн е майстор в създаването на пълнокръвни образи на чудаци, изправени пред преломен момент в живота си, в които всеки лесно би могъл да припознае част от себе си. Грийн не се колебае да разкрива непосилната тежест на ужаса, обвил ръка около човешките сърца, парадоксите на света и нерешимите житейски уравнения. Прави го с разбиране и щипка хумор. Чудесен автор, който, по всичко личи, е и добър човек. Той работи по няколко линии за популяризиране на четенето, науката и желаните за самообразоване на младите читатели.

 

3. Джули Мърфи

Джули Мърфи (снимка: VOYA)

Джули Мърфи е представена с една-единствена книга на българския пазар, но каква книга само! Истински бисер в морето от автори, заглавия и преповтарящи се теми. „Бухтичка“ може да е всичко друго, но не и обикновен роман, защото е написана с огромна доза страст и с избистрена концепция както за посланието, което отправя към света, така и за неговата сила. А то има потенциал да разтърси читатела, съпреживяващ историята през погледа дебелото момиче, което отказва да бъде потискано и да се вмества в глупави шаблони. Така че – горе главата! Вземете „Бухтичка“ и се оставете в ръцете на Джули Мърфи, тя знае какво да прави с вас.

 

4. Кристин Кашор

Снимка: Publishers Weekly

Името на Кристин Кашор може и да не сред първите, които изникват в ума ви, щом стане дума за YA, но определено заслужава да бъде. Тя е от онези авторки, които стават все по-добри с всяка следваща книга, докато накрая не поднесат истинско съвършенство. У нас е позната с трилогията си за Седемте кралства, състояща се от романите „Даровита“, „Огнена“ и „Лазурна“. Макар тази поредица да се развива в измислен свят, на страниците ѝ ще срещнете едни от най-пълнокръвните образи на млади мъже и жени в янг адълта. Персонажите на Кашор постоянно се сблъскват с реалистични дилеми и израстват пред очите на читателя по възхитителен начин. Ако трябва да посочим най-голямата сила на Кашор като писателка, то това е именно зрелостта, с която подхожда към изграждането на образите си, и достоверното поднасяне на темите за властта, независимостта, личната отговорност и освобождаването от демоните на миналото.

 

5. Лейни Тейлър

Снимка: Inverse

Когато си мислим за Лейни Тейлър, първото, което изплува в ума ни, са невероятните измерения на фантазията ѝ. Ако не можете да се досетите от тази широка усмивка и крещящо розова коса, то трилогията „Създадена от дим и кост“, в която ангели и химери са вкопчени в жестока война, ще ви убеди за какво въображение наистина става дума. Лейни определено пише с размах, създава изключително колоритни герои и незабравими фентъзи светове, и като истинска романтична душа плете едни най-драматичните, съдбоносни любовни истории, на които можете да попаднете в тийн литературата. Няма как да пропуснем и най-любимия ни цитат на всички времена, излязъл именно изпод нейното перо:

– Не са ми известни много правила за това как да живееш – започна той. – Но ще ти кажа едно. То е съвсем просто. Не поемай нищо ненужно вътре в себе си. Никакви отрови и химикали, никакъв дим, изпарения или алкохол, никакви остри предмети, никакви игли, които не са от първа необходимост – наркотици или татуировки, – както и никакви несъществени… пениси.

6. Маги Стийвотър

Снимка: Stephen Voss

Маги Стийвотър е същинска фурия. Ако сте непокорни по душа и имате уклон към свръхестественото и древните британски легенди, то в нейно лице ще намерите вярна приятелка. Съжаляваме, че точно най-добрите ѝ романи (по наша скромна преценка, разбира се) – The Scorpio Races и тетралогията The Raven Cycle (останала си само с една преведена на български книга), не са издадени у нас, но, както се казва, световните електронни книжарници доставят навсякъде. Маги със сигурност е авторка, която заслужава това усилие. Историите ѝ са изтъкани от красота, мистика и прелестно описана атмосфера, която може да ви държи седмици наред. Що се отнася до героите ѝ, те често са измъчени души, които се разкриват пред очите ви пласт по пласт, спасяват се едни други и ще ви изпълнят с нежна привързаност. Предупреждаваме обаче, че след срещата с Маги книжният махмурлук е гарантиран!

 

7. Мелина Маркета

Снимка: Kiren

Мелина Маркета е от онези писателки, за които могат да бъдат изречени всички вбесяващо хвалебствени, но ужасно верни клишета. Когато почнеш да я четеш и постепенно потънеш в обожание към стила и великолепните ѝ персонажи, те обзема отчаяно безсилие, че не можеш да подбереш най-точните и красиви думи, с които да опишеш колко е добра. Също като Кристин Кашор, и тя умее да заплита зрели, реалистични сюжети и да изследва нелеки теми като депресията, загубата на близък, разбитото семейство, трудното приятелство и прошката. Това, в което е абсолютно ненадмината обаче, е изграждането на героите. Веднъж запознали се с тях, ще искате да ги приютите в душата си завинаги. Подобно на Маги, някои от най-хубавите ѝ романи все още не са издадени на български – Jellicoe Road и фентъзи трилогията Lumatere Chronicles. Утехата е, че всъщност всичките ѝ романи са хубави, така че с ръка на сърцето ви препоръчваме да си намерите „Спасяването на Франческа“ и „Добри дни, лоши дни“ и после да дойдете да поплачете (от тъга или щастие, и двете са еднакво вероятни) на рамото ни.

 

8. Патрик Нес

Снимка: Ray Burmiston

Патрик Нес едва ли може да бъде вкаран с лекота в категорията YA. Романите му са толкова различни един от друг, а и сърце не ни дава да лепим каквито и да било етикети на автор, който е същински реактор за оригинални, нестандартни идеи. Едно обаче е сигурно – ако търсите човеколюбив, състрадателен писател, чиито истории могат да ви научат на емпатия, то сте попаднали на правилния човек. Книгите на Нес нерядко са изпълнени с болка и смърт, но също така и със спираща дъха красота и затрогваща емоция. Младите читатели го обожават заради добротата и чувството за хумор, а по-възрастните ценят искреността му и желанието му да провокира читателите си да погледнат на света през различна перспектива.

 

9. Рейнбоу Роуъл

Снимка: Bustle

Рейнбоу Роуъл пише така, както всяко едно момиче си мечтае да живее – с любов, лекота и финес, без натруфени дрехи и бижута по себе си. Нейните сюжети са забавни и се разплитат неочаквано, а персонажите ѝ са млади, объркани и на кръстопът. Рейнбоу Роуъл притежава голям талант за създаването на особено харизматични мъжки персонажи (за справка, Ливай от „Фенка“) и дами, които бягат много далеч от клишето за героиня в романтична история. Освен това е абсолютна майсторка в разтапянето на читателските сърца. Препоръчва се за заклети романтични души, на които ще разкаже за превратностите на любовта, за страха от самотата и отхвърлянето, за връзката между родители и деца и за странните пътища на съдбата.

 

10. Сюзан Колинс

Снимка: Victoria Will

Може би единственото име в този списък, което е способно да съперничи на Джон Грийн по световна известност не само в YA средите, а и в популярната култура изобщо. Сюзан Колинс е истинска майсторка в жанра и поднася някои от най-разтърсващите и многопластови истории в него. Достатъчно е да споменем „Игрите на глада“ и уж детската поредица „Подземните хроники“ и да приключим дотук. Все пак ще изтъкнем колко много се възхищаваме на смелостта ѝ да не се примирява с лесните избори и щастливите финали. Всички нейни сюжети изследват сивите краски на човешката природа и света, който градим около себе си. Героите ѝ нерядко са изправени пред смразяващо тежки загуби и са принудени да вземат немислими решения, за да оцелеят, а завършекът никога не е изтъкан от една-единствена емоция, защото войната и страданията не се изличават с времето. Сюзан Колинс е живо въплъщение на това, което винаги повтаряме: не подценявайте младите хора като читатели.

 

Снимка на публикацията: Maggiestiefvater.com

[ + ]