fb
10, които...Специални

10 цитата за изкуството, кубизма и живота от “Мадам Пикасо”

2 мин.

Създател на кубизма и признат за най-важната фигура в изкуството на XX век, Пабло Пикасо е един от най-продуктивните художници и скулптури. Със своите повече от 50 000 произведения и новаторски подход, испанецът оставя трайна следа в световната културна история. А личния му живот, прорязван от многобройни романтични връзки, пленява въображението на писатели и читатели.

“Аз не рисувам това, което виждам. Рисувам това, което мисля”, споделя той. Какво се крие в съзнанието на Пикасо и в трагичната му любов с Ева Гуел – музата, която нарича своя първа жена? Отговорът на тези въпроси опитва да даде Ан Жирар във вълнуващ исторически романс. Потопете се в света на кубизма и Париж с 10 цитата за изкуството и живота от “Мадам Пикасо” (изд. „Кръг“)

Ето ги проклетите художници, които трябва да бъдат наречени диви животни, а не фовисти. За тях в изкуството няма нищо свято. 

Не ви ли се е случвало да чувствате, когато гледате една картина, или виждате само с очите си? – попита Пикасо, ядосан, че го безпокоят в този свещен за художника час, и раздразнен, че си правят шеги с творбите му. – Dios mio, понякога ми се струва, че съм заобиколен от идиоти. 

Ужасно е да си погълнат от света и да бъдеш принуден да гледаш на него като останалите. 

Тук той беше велик испански тореадор, а мокрото платно – бик, който трябваше да подчини. Ето какво представляваше рисуването – прелъстяване и подчинение.

Ние, жените , трябва да си вземаме сами онова, което искаме. Иначе няма да получим нищо. 

Кубизмът го беше направил майстор, защото той притежаваше силата да представя хората и предметите като сума от отделни части и да ги разполага така, както си поиска. За Пикасо подобна сила беше почти божествена. 

Постепенно бе започнала да разбира, че зрелостта започва тогава, когато си готов да се откажеш от много неща, свързани с младостта ти, и че Париж нямаше да й спести тази истина. 

Колко беше хубаво, че абстрактният му стил криеше нещата, които наистина рисуваше, защото днес това момиче се прокрадваше във всеки нанесен с четката щрих. 

Някъде чух, че повторението било първият пирон в ковчега на твореца – обади се Ева. 

Не мисли. Чувствай. Човек трябва да живее, да рисува и… да обича така.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.