fb
10, които...Специални

10 цитата за магията на книгите и библиотеките от “Парижката библиотека”

2 мин.

“Парижката библиотека” от Джанет Скеслин Чарлс (изд. „Софтпрес“, превод: Габриела Кожухарова) е вълнуващ роман за най-голямата любов – книгите. Всяка книга крие в себе си нов свят, който Одет няма търпение да покори. Лавиците на Американската библиотека в Париж са олтар на нейните мечти, а работата там е всичко, което някога е искала. Но войната достига Франция, за да пренареди живота в Библиотеката. Страст, страх и проза се преплитат в душата на Одет, а спомените, които е пазила в тайна години наред, ще намерят своето място в сърцето на едно младо момиче, загубило трагично майка си.

Написана с неподправена библиофилия, “Парижката библиотека” е галактика от звездни цитати. Предлагам ви десет фрагмента, които ще намерят място в сърцето на всеки, който обича книгите и библиотеките. 

И все пак – защо книги? Защото нищо друго не притежава мистичното свойство да ни накара да видим света през очите на другия. Библиотеката е книжен мост между културите. 

***

Подобно на кориците на книгите – някои с кожена, а други с платнена подвързия – всяка парижка врата водеше до неподозирани светове. 

***

Джанет Скеслин Чарлс
(снимка: simonandschuster.com)

Библиотеката е моето убежище. Винаги мога да си намеря някое кътче между лавиците, което да е само мое и където да чета и да мечтая. 

***

Понякога книгите ми харесват повече от хората.

Книгите не лъжат и не крадат – изтъкна той. – Можем да разчитаме на тях. 

***

Книгата ме пренесе в друг свят – място, което ми позволяваше да забравя. 

***

Книгите са свеж въздух, който вдишваме, за да поддържаме ритъма на сърцето, да продължим фантазиите на ума и да запазим надеждата жива. 

***

Целуването беше прологът на една удивителна книга, която исках да прочета докрай. 

***

Книгите ще надживеят всички ни. 

***

Бъдещето ме изпълваше с несигурност, затова често поглеждах последната страница на романите с надеждата за щастлив край. 

***

Книгите са като хората – ако не общуват, престават да съществуват.


Можете да поръчате „Парижката библиотека“ и много други книги с отстъпка от Ozone.bg.