fb
10, които...Специални

10 цитата за вярата в доброто от „Котката на Мала“

3 мин.

„Котката на Мала“ от Мала Каценберг (изд. „Сиела“, преводач: Зорница Русева) разказва истинска история за оцеляване и надежда по време на Холокоста. От идилично детство в малко полско селце до ужасите на Втората световна война, едно момиче успява да запази добротата в душата си благодарение на своята най-добра приятелка котка. 10 са цитатите, които ни дават увереност, че доброто винаги надмогва злобата, избрани от „Котката на Мала“.


Дължим на мъртвите да запазим жив спомена за тях, като напомняме на света за неговата отговорност никога да не забравя. Защото, за да се изправи пред бъдещето, човек трябва да разбере миналото.


Не след дълго си дадох сметка, че на света имаше повече лоши хора, отколкото добри, и от едно щастливо и безгрижно момиче аз се превърнах в сериозно дете, пред очите на което се разиграваха сцени, каквито никога по-рано не бих могла да си представя.


Щях да стана войник. Нямах пушка, но бях въоръжена с много силна воля за живот. 


Какво като бях само едно младо момиче, което нямаше от кого да се научи? “Готова съм да се опълча на трудностите по пътя си”, казах си аз. 


Сигурно са си помислили, че съм някакво странно малко момиченце, но в онзи миг никак не ме беше грижа какво си казват хората за мен. Крехка или не, имах нужда от някого, с когото да говоря, а котката ми никога не ме прекъсваше. 


И ако успеех да оживея, щях да разкажа на целия свят какво се е случило. Щях да се погрижа никога да не забравя събитията, които бяха сполетели мен, моето семейство и моя народ. Щях да направя така, че целият свят да помни какво са извършили германците. Отчаяно исках да оцелея, дори само заради тази цел. 


Невидима ли бях станала? Знаех, че на света все още има някои добри хора, и се надявах, че те не са невидими. “Моля, разкрийте се пред мен!”, примолих се аз. 


Хората, сред които бях попаднала, със сигурност не бяха мои приятели. Те бяха опасни хищници – много по-опасни от всички животни, които бях срещала в полската гора. 


Как беше възможно за толкова кратък период от време да принизят себе си толкова много? Как можеха да се водят по свирката на един-единствен човек и да загърбят здравия си разум в негово име?


Родителите ми често ни бяха учили, че “Младият ум е мек и следователно податлив. Докато растем, понякога копираме добри неща от хората, но често и лоши такива. Винаги се заобикаляйте с добри приятели и ще пораснете добри хора”. 


Можете да поръчате „Котката на Мала“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]