fb
НовиниПо света

100-годишен доброволец насърчава ученици да четат

1 мин.
Снимки: BBC

Стогодишен доброволец насърчава децата от начално училище в Англия да четат, съобщи BBC. „Вдъхновяващият“ приятел на книгите, Питър Дейвис започва да помага на учениците от Dean Valley в Макълсфийлд, Чешър, преди шест години, когато губи съпругата си.

Питър Дейвис

За своя принос в областта на образованието, ветеранът от Втората световна война получи медал на Британската империя, част от новогодишните отличия за 2022 г., обявени от крал Чарлз III.

Директорът на училището, Вики Макферсън, описа г-н Дейвис като „вдъхновяващ, щедър, внимателен и мъдър“.

„През последните шест години той отдели толкова много от времето си, за да вдъхне на децата любов към четенето, че ние никога няма да можем да му се отблагодарим“, каза още тя.

Дейвис, който е служил в армейския въздушен корпус, пък обясни, че обича да гледа как расте увереността на децата.

„Децата са страхотни – те са като гъби. И съм убеден, че получавам много повече от това, което им давам. Времето с тях ми носи прекрасно, топло усещане, че съм значим.  Не съм просто старец, който живее сам. А съм част от общността, което е страхотно. Освен това репутацията ми в квартала е огромна и когато децата ме поздравяват на улицата, това ме кара да се чувствам висок 10 фута“, призна още Дейвис.