fb
@-книгиБуккросинг

100 книги „на свобода“ в Нов български университет

2 мин.

14_Bookcrossing_NBU_az chetaБиблиотеката на Нов български университет отбелязва Международния ден на Буккросинг, 21 април, като пуска „на свобода“ 100 книги. За първи път Международният ден се чества през 2014 г., а датата е избрана, защото на този ден през 2001 г. „отваря врати“ официалният сайт на движението www.bookcrossing.com.

Буккросинг зоната в Нов български университет е открита през 2014г. Досега библиотеката е регистрирала и пуснала „на свобода“ 1 245 книги.  За библиотекарите движението Буккросинг е възможност за развитие на библиотеката в съвременния динамичен свят и съответства на петте принципа на библиотечната наука, формулирани през 1931 г. от проф. Ш. Р. Ранганатан:

1.Книгите са предназначени четене 2. За всеки читател си има книга 3. За всяка книга си има читател 4. Спестявайте време на читателя   5. Библиотеката е развиващ се организъм

Библиотеката ще бъде отворена за читатели и по време на инициативата „Пусни книга на свобода за Деня на книгата“. Всеки може да се включи като донесе свои книги на бюро „Заемна служба“. Те ще получат идентификационен номер и ще бъдат разположени в буккросинг зоната на първи етаж. Заетите книги се регистрират от буккросърите в сайта на движението, а след прочитане се „освобождават“ за пътешествие в някоя от буккросинг зоните. Регистрираните зони за споделяне у нас са над 30, а картата е изготвена от “Аз чета“.

Нов български университет е партньор на инициативата „Пусни книга на свобода“, организирана от сайта „Аз чета“ и НЧ „Читалище.то-2014“. Тя се провежда за трета поредна година в партньорство с TimeHeroes.org, Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), BH Cultural Center – Русе, РБ „Михалаки Георгиев“ – Видин, ОУ „Л. Каравелов“ – Попово, издателствата Софтпрес, Емас, Обсидиан, Милениум, Orange Books. Медийни партньори – Peika.bg и Информационен портал на НПО в България. 

[ + ]