fb
@-книгиБуккросинг

Как да направим Буккросинг зона

3 мин.
bookcrossing zona

освободи книга за деня на книгатаНа 23 април с екипа на„Аз чета“ и Буккросинг общността в България замисляме вълнуващо приключение – да превърнем поне за един ден обществените пространства в София и други градове в голяма открита библиотека!  Планираме да оставим книгите на достъпни публични места, където могат лесно да бъдат намерени – паркове, градинки, телефонни будки, обществен транспорт и буккросинг зониБуккросинг зоните са защитени места, където пътуващите книги могат да се приютят за по-дълго време.  Това обикновено са кафенета, магазини, културни центрове и институции, места за срещи и културни събития. Ако желаете вашето заведение, място за срещи или културен център да стане дом за пътуващи книги, прочетете как можете да се включите!

Какво е необходимо за една Буккросинг зона?

За да създадете Буккросинг зона, е необходимо да сте собственик или да получите разрешение от собственик на кафене, магазин, културна институция, места за срещи и културни събития, детски центрове, работилнички и всякакви места, където книгите са добре дошли. Достатъчно е да имате пространство за една лавица или етажерка, и малко свободно време, за да регистрирате книгите. Наличието на безплатен интернет е преимущество, но не е задължително. Също така трябва да се чувствате комфортно с факта, че посетителите ще разглеждат и четат книгите.

Създаване на профил в Bookcrossing.com

Следващата стъпка е да създадете профил на вашата зона в Bookcrossing.com. Изберете потребителско име, чрез което потребителите да разпознават вашето място. Желателно е пред него да добавите съкращението OBCZ ( Official BookCrossing Zone, официална буккросинг зона). От този профил трябва да регистрирате всички книги, които се намират във вашата зона.

Разгласете за вашата Буккросинг зона!

 

  • Пишете до поддръжката на сайта , за да включат зоната ви в голямата карта на буккросинг зоните.  Идете на страницата „Ловувай“ и изберете една книга, която сте отбелязали като пусната там. Ще излезе списък с всички заглавия, които се намират във вашата зона. Копирайте адреса от полето на браузъра и го изпратете на поддръжката на сайта заедно с потребителското име, с което сте се регистрирали като собственик/управител на Буккросинг зоната. Ще получите симпатично малко лого до потребителското ви име и права за редактиране на адрес, снимки и други данни.

 

  • Поддържайте зоната активна, като поне веднъж в месеца освобождавате книги . Разкажете на приятелите си! Много от тях вероятно притежават книги, които няма да четат повече, и биха ги подарили на вашата буккросинг библиотечка.

Очаквайте нашия списък с местата, на които  ще освободим пътуващи книги по случай Световния ден на книгата!  Защо и вашето да не бъде сред тях? :-))

Ако искате да бъдете доброволец, който да ни помогне тази кампания да се случи наистина по най-добрия начин, разгледайте каузата ни в TimeHeroes и ни пишете на bookcrossing(at)azcheta.com

Тук може да изтеглите и pdf файл, който да принтирате и да използвате за обозначаване на Вашата официалната буккросинг зона.

На снимката: Буккросинг зона в Centro Comercial Marineda City, Ла Коруня Испания. Източник – ©Nexart, flickr.com