fb
Ревюта

„101 отбивки“ българска красота!

2 мин.
101 otbivki Ivan Mihalev i Elena Tsankova

101 otbivki„Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница.“

Августин Блажени

Ако си мислите, че с края на лятото и захладняващите дни на идващата есен вече няма смисъл да пътувате из България, много се лъжете! Иван Михалев и Елина Цанкова са се постарали да съберат идеи за 101 отбивки из чудната ни страна, за които климатичните условия почти нямат значение – единственото важно нещо е желанието от ваша страна да посетите някое ново място.

„101 отбивки“ (изд. „Ciela“) е изключителен пътеводител, който още от самото си публикуване се радва на заслужен и нестихващ успех. Вече знам защо е така – той е направен с много любов, която блика от страниците подобно на описаните водопади в книгата, а тях никой не бива да пропуска, както впрочем и пътеводителя. :)

Освен водопадите, авторите са събрали още куп прекрасни предложения за други пътешествия до манастири, пещери, гробници, тракийски светилища, крепости, язовири и природни феномени. Селекцията на местата включва както по-популярни дестинации, сред които Мелник, Белоградчишките скали, Двореца в Балчик, Крепостта Баба Вида, Копривщица и Боженци, така и някои по-малко посещавани места в родината като Еко селищата в Лещен и Омая, Караджов камък и Потопената църква на яз. Жребчево.

Останах приятно изненадана, докато разлиствах страниците и видях, че вече съм посетила немалко от местата: Замъка в Равадиново, Резово, Гложенския манастир, Разбоишкия манастир, нос Калиакра, устието на р. Велека…  Истината че, ми бе изключително любопитно да чета за всички дестинации, без значение дали съм била там, или не. Научих много нови неща и отсега набелязах маршрути за следващата почивка.

Накратко, „101 отбивки“ е изключително вдъхновяващ пътеводител с великолепно оформление! Авторските снимки и съвети как читателят сам да направи най-хубавите фотографии, точните описания как да стигнеш до всяко едно кътче, информацията за други интересни обекти в околността, както и любопитните факти и легенди за описаните места превръщат „101 отбивки“ в наистина подходящ подарък за всеки пътешественик.

Дори и вече да сте чували/посещавали повечето от споменатите дестинации тук, гарантирам ви, че Михалев и Цанкова има с какво да вдъхновят и вас, но най-вече има с какво да ви накарат да се гордеете, че сте българи!

Прочетете още и ревюто на Цветомира Дукова тук.