fb
10, които...Специални

12 книги за любовта и приемането на различния, с които да отбележим „София прайд“

9 мин.

Преди точно 50 години, на 8 юни, едно събитие в Ню Йорк променя историята. Масовите безредици, провокирани от полицейски произвол в гей бара „Стоунуол Ин“ в Ню Йорк, дават тласък на движението за свободното изразяване на хомосексуалната ориентация. През 2019 г. се отбелязват и 51 години от декриминализирането на хомосексуалността в България и 16 години от включването на сексуалната ориентация като защитен признак в Закона за защита от дискриминация.

За 12-а поредна година ще се проведе и шествието “София прайд” в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ). Посланието му ще бъде „Не давай власт на омразата”.

С тази статия екипът на “Аз чета” изразява подкрепата си за свободното право да заявиш себе си. Споделяме с вас кои книги ни впечатлиха с отстояването на това право и според нас допринасят за каузата да не се срамуваме от това, което сме.

 

„Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“ от Бенджамин Алире Саенц

Прекрасен роман за двама юноши на прага на зрелостта. Те са точно във възрастта, когато лятото е безкрайно, а съкровищата на живота лежат в краката им и ги чакат да се наведат и да ги вдигнат. Това е книга за чистата радост от любовта и приятелството, които могат да преобразят цялото ти същество, но имат нужда и от малко подкрепа и смелост, за да надвият съмненията, недоверието и омразата.

 

 

 

 

„Дългият път към една малка ядосана планета“ от Беки Чеймбърс

Едно от най-добрите заглавия в жанра си за последните години. Докато чакаме втората книга, не можем да пропуснем да отбележим Прайда с тази. Самата Беки Чеймбърс е щастливо женена и в творчеството ѝ можем да видим красотата на еднополовите отношения. Е, и на междувидовите. Чеймбърс изследва тема, която почти всички творби (били те литературни, на малкия или големия екран) в научната фантастика засягат: да приемеш различното, да се опиташ да го проучиш и опознаеш, а и да го прегърнеш. Също така показва и до какво води силният консерватизъм, как той наранява и убива онези, които най-малко го заслужават. Разбира се, Чеймбърс засяга въпроса на едно много мащабно ниво, но малките изводи произлизат от големите истории: „не“ на страха и омразата, „да“ на любовта!

 

„Каквото ти принадлежи“ от Гарт Грийнуел

Романът смело навлиза в тъмната страна на страстта, която се опитва да играе ролята на спасител, но всъщност се спуска все по-надолу по спиралата на унижението и лъжата. Зашеметяващо откровен, но в същото време изпълнен с много нежност и плътен красив език, „Каквото ти принадлежи“ ни разкрива многобройните лица на желанието и копнежа по любов в една враждебна към различните среда.

 

 

 

 

„Малък живот“ от Ханя Янагихара

Една от най-тежките, буквално причиняващи страдание, книги, които сме чели. Пълна е с болка и насилие и читателят усеща безсилие в много моменти. В нея обаче срещаме и безрезервна, всеотдайна любов, чиято сила спасява животи. Авторката не описва гей взаимоотношенията като нещо специално или отделно от останалите. Тъкмо тази гледна точка позволява на читателя да възприеме героите спрямо техните качества и лични достойнства, включително и с тяхната сексуалност. Никой не може да постави любовта в рамки и тази книга го доказва.

 

 

 

midalseks„Мидълсекс“ от Джефри Юдженидис

Джефи Юдженидис безспорно е един от най-добрите съвременни писатели, а в „Мидълсекс“ уменията му на съвършен стилист сякаш изпъкват най-ярко. Книгата е огромна не само като обем, но и като изживяване. Това е история за вечната борба със себе си, за неразбирането на собственото ти тяло, а оттам и най-страшното – неразбиране на самия себе си и мястото ти в света. Благодарение на такива романи успяваме да опознаем различното наравно с героите, които осъзнават себе си и вземат най-важното решение в живота си – да започнат да го живеят. Такива, каквито са.

 

 

 

„Песен за Ахил“ от Маделин Милър

В своя много обичан дебютен роман Маделин Милър претворява съдбите на някои от най-известните образи от старогръцката митология и античния свят изобщо. Въздействащият ѝ разказ обхваща гибелния гняв на Ахил и любовта му към Патрокъл. С изключително майсторство Милър извайва Древна Гърция в ярки, наситени цветове. От Time Magazine неслучайно коментират, че тази „подчертано романтична и изненадващо напрегната история вдъхва живот на мрачни фигури от миналото и ни кара да се замислим за съвременния дебат за гей браковете“.

 

 

 

„Преди да падне нощта“ от Рейналдо Аренас

Още като млад мъж кубинският автор Рейналдо Аренас се превръща в троен враг на режима заради безкомпромисните си политически и естетически възгледи и заради хомосексуалността си. В тази книга той описва живота си от мизерното детство на село и краткото юношеско увлечение по бунта на Кастро. С характерна карибска чувственост разазва за многобройните си еротични завоевания и говори за „стотиците, ако не и хиляди“ момчета, минали през леглото му. Тези епизоди се редуват с разкази за опитите му да скрие записките си и за това как му се налага да пренаписва ръкописите, конфискувани от тайната полиция. Като враг на революцията той е изпратен  в затвора „Ел Моро“, където лежат рецидивисти, убийци и изнасилвачи. Cuba será libre. Reinaldo ya lo es („Куба ще бъде свободна. Аз вече съм.“) Така завършва предсмъртното писмо на писателя, който се самоубива на 7 декември 1990 г.

 

„С обич, Саймън“ от Беки Албъртали

Шестнайсетгодишният Саймън Спиър предпочита да запази драмата за училищния мюзикъл, а не да я превръща в част от живота си. Но когато негов съученик случайно получава достъп до електронната му поща, дълбоко пазената му тайна е напът да бъде разкрита. Саймън е подложен на изнудване – ако не помогне на Мартин да спечели момичето, по което съученикът му си пада, писмата му, съдържащи най-съкровената му тайна, ще станат достояние на цялото училище. Забавната и трогателна история на Беки Албъртали е носителка на куп отличия за юношеска литература и се радва на обожанието на младите читатели заради начина, по който представя търсенето на собствената идентичност и желания.

 

„Сбъдната любов“ от Дж. Р. Уорд

Единайсетата книга от свръхпопулярната паранормална поредица на Дж. Р. Уорд предложи на читателите страстната история, която феновете ѝ очакваха да прочетат от години. Самата Уорд споделя, че е замисляла да разкаже за гей двойка в романите си на много по-ранен етап, но е чувствала, че по онова време ръцете ѝ са били вързани от обществените нагласи. В „Сбъдната любов“ тя най-сетне получава шанса си да събере двама силни и обичани от публиката герои. Уорд смело излиза от рамките на жанра и разбива всякакви предразсъдъци със своите разгорещени любовни сцени. Тя доказва, че връзката на вампирите воини Блей и Куин по нищо не се различава от тази на другите двойки – нито в болката, нито в емоциите.

 

 

„Тромпет“ от Джаки Кей

Когато смъртта на легендарния тромпетист Джос Муди разголва пред света грижливо пазената му тайна, съпругата му Мили и доведеният му син се опитват да реконструират образа му наново. Капсулирана в своята самодостатъчност, любовта между Джос и Мили не се интересува от различията, но невъзможността да бъде „преведена“ и разбираема за околните наранява детето им. „Тромпет“ на Джаки Кей е интересен художествен експеримент за границите на нормалността и сложните взаимовръзки в семейството. Хипнотизираща приказка за една на пръв поглед съвършена любовна история сред наситената атмосфера на джаза от 50-те години.

 

 

 

Hronikite na Magnus Bane - Kasandra Klear, Sara Reis Brenan, Moriyn Dzhonson„Хрониките на Магнус Бейн“ от Касандра Клеър, Сара Рийс Бренън, Морийн Джонсън

Сборникът с истории за един от най-обичаните герои от фентъзи поредицата „Реликвите на смъртните“ е специален поради няколко причини. Първо, Магнус е бисексуален, а връзката му с ловеца на сенки Алек се е превърнала в емблема за феновете на Клеър. Сексуалната ориентация на двамата е представена открито и естествено, а образът на магьосника вдъхва смелост на много млади читатели. Една от най-важните теми в книгата е любовта, отношението към различните и предразсъдъците, които изглеждат неимоверно глупави, поставени в историческа и морална перспектива. Касандра Клеър и съавторките ѝ възпитават читателите си в толерантност с помощта на един изключително интересен и колоритен герой.

 

„Ягода и шоколад“ от Сенел Пас

Давид е млад и убеден комунист, а Диего – аполитичен хомосексуалист. След като разбира, че няма да го прелъсти сексуално, Диего решава да съблазни съзнанието на Давид, като му предлага книги и предизвиква ограничените възгледи на наивния юноша. Същевременно Давид има поръчение да следи Диего и да доносничи. С времето обаче двамата развиват истинско, макар и необичайно, приятелство. Давид открива страстта към живота, а интелектуалното му порастване върви успоредно с възмъжаването му. Новелата на Сенел Пас първоначално се разпространява устно и на аудиокасети. След като е издадена в ограничен тираж от Кубинското министерство на културата, тя добива славата на най-фотокопирания документ в страната. През 1993 г. по нея е заснет филмът „Ягода и шоколад“, навярно най-награждаваният филм в историята на Куба.

Можете да поръчате всяка от тези книги с безплатна доставка от Ozone.bg, като използвате код azcheta за 10% отстъпка!

[ + ]