fb
БиблиотекитеНовини

С 15% повече възрастни посещават библиотеките всяка година

3 мин.
potrebiteli rast

Броят на възрастните, които посещават библиотеките в България, се увеличава с 15% всяка година. Това съобщи Мелиса Пейлторп, старши програмен директор на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, по време на Национален форум „Библиотеки с бъдеще”, който се проведе в сряда като част от програма „Глоб@лни библиотеки – България”.

„С инфраструктурата си, с обучения си персонал и достъпа си до правилните инструменти библиотеките дават достъп но разнообразни групи хора до информация и уменията да я използват правилно“, каза Пейлторп при откриването на форума.

По време на националния форум „Библиотеки с бъдеще” бяха представени постигнатите резултати по програма „Глоб@лни библиотеки – България” (2009 – 2013 г.) и развитието на инициативата след приключване на настоящия грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”. Общо 960 библиотеки от 911 населени места от цяла България участват в проекта, а повече от 36 000 души са участвали в обучения по програмата през последните 5 години.

Ето и част от данните, които обобщи Мелиса Пейлторп:

  • 99% от посетилите библиотеките определят услугите, получени там, като ценни;
  • 61% смятат получните услуги за много ценни;
  • 68% от посетилите библиотеките у нас смятат, че библиотекарите са много добре обучани;
  • 56% смятат, че библиотеките са модерни;
  • 55% смятат, че библиотеките са иновативни.

Над 3700 са обучените библиотекари в цялата страна, съобщи Яна Спасова, директор „Изследвания“ в агенция Estat. тя обобщи резултатите от финалното проучване на въздействието на програма „Глоб@лни библиотеки – България” от 2009 година насам. Според данните библиотеките, участващи в програмата, са посетени досега през 2013 година над 5,9 млн. пъти, като това е 72% от общия брой посещения в обществени библиотеки у нас тази година. Общият брой посетители на библиотеките у нас тази година е бил над 600 хиляди, с 1/3 повече от посетителите през 2009 година.

„Библиотеките са удобна възможност за деца от малцинствен произход да се докоснат до технологиите и дава възможност, която не могат да ползват другаде“, обясни Спасова. Според данните на изследването на Estat 26% са представителите на ромския и турския етнос сред децата, които посещават библиотеките, докато като част от населението на страната в тази възрастова група те са 10%. 4 пъти се е увеличил броят на ползващите интернет в обществените библиотеки у нас спрямо 2009 година, каза още Спасова.

potrebiteli biblioteki

Според данните на Estat, от началото на Програма „Глобални библиотеки – България” през 2009 г.:

  • 477 хил. души у нас са започнали да ползват технологии по-често
  • 397 хил. души са започнали да четат повече
  • 76% от пълнолетните потребители на библиотеките са спестили пари за достъп до интернет
  • 161 хил. потребители са повишили квалификацията си за работа
  • 40 хил. души са увеличили и доходите си

След края на Програма „Глобални библиотеки – България”, нейните функции и мисия ще бъдат наследени от учредената през август Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Вижте видеозапис на цялата конференция тук