fb
10, които...Специални

17 сериала, за които (може би) не знаете, че са вдъхновени от книги

8 мин.

Сериалите са чудесен начин сюжетът на една книга да се пренесе от страниците към екрана. Особено ако книгите са поредица! Едни от най-известните книги, получили телевизионни адаптации, са поредиците Песен за огън и лед(„Бард“) и „Реликвите на смъртните („Ибис“), които на екрана са Game of Thrones („Игра на тронове“) и The Mortal Instruments („Реликвите на смъртните“), а през тази година и хитовете – The Handmaid’s Tail и American Gods („Американски богове“). Buzzfeed направи списък с актуални сериали и книгите, по които са направени, но може би не са толкова популярни.

„Големите малки лъжи“
Сериалът на HBO Big Little Lies е базиран на бестселъра от 2014 г. „Големите малки лъжи“ („Хермес“) на Лиан Мориарти. Историята на новодошлата в града Джейн и приятелките ѝ Маделин и Селест и мистериите, които се развиват около тях, са много близки до книгата, но има и някои големи разлики. Например книгата се развива в Австралия, а сериалът – в Калифорния.

„Къща от карти“
Трилогията „Франсис Ъркарт“ („Сиела“) на Майкъл Добс вдъхновява минисериала на BBC „Къща от карти“, а по него е направен успешният House Of Cards на Netflix. И докато и двата сериала са за манипулации и власт в политиката, то има една огромна разлика – действието се развива от двете различни страни на Oкеана.

https://www.youtube.com/watch?v=ULwUzF1q5w4

„Декстър“
Историята на специалиста по съдебна медицина Декстър Морган, който убива престъпниците, които се изплъзват от закона, е разказана от Джеф Линдзи в поредицата „Декстър“ („Бард“). Само първият сезон от сериала Dexter има допир с книгите, след него действието тръгва по собствен път.

„13 причини защо“
Тийн драмата 13 Reasons Why („13 причини защо“), която предизвика бурни дискусии след премиерата си в началото на годината, е създадена по книгата на Джей Ашър – 13 причини защо („Ентусиаст“). Хана Бейкър, се самоубива и оставя 13 касети със записи защо го е направила, а главният герой Клей Джонсън се справя с последиците. Сериалът се фокусира над сериозни теми – тормоз, изнасилване, самоубийство. Някои от сцените са показани детайлно, което получи негативни реакции. Събитията в книгата се случват за една нощ, а в сериала се развиват за по-дълъг период от време.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

„Оранжевото е новото черно“
Мемоарът на Пайпър Кърман – Оранжевото е новото черно: Моята година в един женски затвор(„Бард“) стои зад Orange is the New Black на Netflix. Истинската Пайпър прекарва година в женски затвор, след като е обвинена в пренасяне на наркотици и пране на пари. Някои от героите в сериала са по-скоро вдъхновени от героите в книгата, отколкото изцяло базирани на тях. Например – в реалния живот Пайпър не е изпратена в същия затвор като бившата си приятелка.

„Магьосниците“
Куентин Колдуотър иска да стане магьосник. Отегчен от реалността, той мечтае да влезе в „Колеж за магьосници“ („СофтПрес“) и някак магически мечтата му се сбъдва. Книгата на Лев Гросман следва героите през тийнейджърските им години докато навършат 30. Екранизацията The Magicians  („Магьосниците“) пропуска гимназиалните години и показва героите в ранните им 20.

„Дневниците на вампира“
The Vampire Diaries („Дневниците на вампира“) заедно със „Здрач“ караше момичетата да въздишат по вампирите преди няколко години. След 8 сезона сериалът по поредицата на Л. Дж. Смит  „Дневниците на вампира“ („Ибис“), приключи тази година. В книгата главната героиня е с руса коса и сини очи, ликът ѝ дори присъства на кориците на изданията. Но след като българката Нина Добрев впечатлява продуцентите, те променят външния вид на героинята.

„Аз, зомбито“
Сериалът iZombie има съвсем малко общо с комиксите на Крис Роберсън. И в двете главната героиня е зомби, което се нуждае от човешки мозъци, за да оцелее и да прилича на човек, но името на героинята на екрана е Лив, а в комиксите – Гуен. В сериала след като е превърната в зомби Лив работи в морга, където яде мозъците на хората, на които прави аутопсия. След като ги погълне тя получава видения как „обядът“ ѝ е бил убит. Гуен работи като гробар. И двете обаче помагат в детективски разследвания.

„Кралицата на захарните плантации“
Жена неочаквано наследява захарна плантация в Луизиана и трябва да се справи с това, които идва с наследството и със семейството си. Книгата на Натали Басил се харесва на Опра Уинфри и тя я превръща в адаптацията Queen Sugar („Кралицата на захарните плантации“) в собствената си телевизия. Няколко неща са променени при пренасянето на малкия екран, присъства още една сестра, която в книгата я няма и вместо дъщеря, главната героиня има син.

„Друговремец“
„Друговремец“ (ProBook) на Диана Габалдон излиза през далечната 1991 г., а 23 години по-късно, през 2014 г., получава своята телевизионна екранизация. Първият сезон на Outlander („Друговремец“) следва много близо книгите, но вторият не следва втората книга, защото това не би могло да се получи като сериал. Третият сезон, продължаващ история на медицинската сестра Клеър Рандал, която се връща във времето и се влюбва в неотразимия шотландец от 18. век – Джейми Фрейзър, ще се излъчи през септември тази година.

„Малки сладки лъжкини“
Pretty Little Liars („Малки сладки лъжкини“), популярният сериал за тийнейджърки, които са тормозени от анонимен непознат е базиран на поредицата на Сара Шепард „Малки сладки лъжкини“ („Ергон“). Книгите са 16, а адаптацията има 7 сезона и седмият, който се излъчва в момента, е последен. Изненадващо нещо за книгите е, че главните героини Ария, Спенсър, Хана и Емили изобщо не са близки приятелки. Отношенията на герои и развитието на събития се различават в екранизацията и книгите.

https://www.youtube.com/watch?v=-1mqgKH2u18

„Истинска кръв“
Година преди „Дневниците на вампира“, сериалът True Blood („Истинска кръв“) прави своя дебют. Поредицата, която го вдъхновява, се казва „Суки Стакхаус“, но след излизането на сериала и неговия успех, е преименувана на „Истинска кръв“ („Хермес“). С напредването на сериала, той спира да следва книгите. На финала любовният интерес на Суки, главната героиня, е напълно различен.

„Луцифер“
Луцифер Морнингстар е герой от комиксите на Нийл Геймън The Sandman („Пясъчният човек“). Героят получава свои комикси, а след това и екранизация от CW – Lucifer („Луцифер“). В сериала Дявола излиза от Подземния свят и живее в Лос Анджелис, където има нощен клуб и помага на полицайката Клои Декър в разследването на престъпления.

„Стоте“
Разликата във времето на публикуването на книгата и излизането на сериала The 100 („Стоте“) е много малка, защото има интерес за адаптиране на книгата още преди да е излязла. Действието в сериала, се развива век след като ядрена война е унищожила населението на Земята и малкото спасили се живеят на космически кораб. Мястото на този кораб не стига за всички, затова 100 затворници са изпратени на Земята, за да проверят дали е годна за живот. Много от обичаните герои от сериала не присъстват в книгата.

„Сексът и градът“
Книгата „Сексът и градът“ („Кръгозор“) предшества сериала Sex and the City („Сексът и градът“) за живота на четирите приятелки  Кари, Саманта, Миранда и Саманта. Сериалът не е директна интерпретация, но е вдъхновен от поредица колонки, в които авторката на книгата – Кандис Бушнел пише за живота си в Ню Йорк.

https://www.youtube.com/watch?v=rnhPHS6Thsk

„Хемлок Гроув“
Върколаци, убийства, мистерии – Hemlock Grove („Хемлок Гроув“) е примесен с ужаси трилър, базиран на едноименната книга. Първият сезон на Netflix следва книгата, но спира след това. Авторът – Браян Макгрийви, не смята да пише повече книги, затова и сериалът няма източник за по-нататъшни адаптации.

„Останалите“
2% от населението на света изчезва, а никой не знае как да тълкува това. Останалите („Ибис“) показва как жителите на градчето Мейпълтън се справят с последиците от необяснимата трагедия. Книгата по начало не жъне голям успех, за разлика от сериала The Leftovers („Останалите“), който има три сезона. В сериала обаче главният герой, изигран от Джъстин Теру, е много по-агресивен от книжния си еквивалент.

Надявам се този списък, да ви е накарал да опознаете не само екранната, но и книжната страна на любимите си герои.

[ + ]