fb
Книги и киноСпециални

18 разлики между книгата и сериала Altered Carbon

7 мин.

Адаптирането на научнофантастичната поредица Altered Carbon на Ричард Морган за телевизионния екран не е било лесна задача, съобщава сайтът Gamespot. Трилогията за Такеши Ковач, издадена у нас от „Бард“, включва романите „Суперкомандос“, „Сразени ангели“ и „Разбудени фурии“ и описва бъдеще, в което безсмъртието е реалност. Изключително сложният сюжет създава трудности на онлайн платформата Netflix и се е наложило десетте епизода да се разграничат от оригиналния сюжет. Някои от промените могат да бъдат определени като драстични, други са по-скоро незначителни, но критиците са убедени, че сериалът ще е не по-малко успешен и впечатляващ от първоизточника си.

Ето ги и основните разлики между книгите и сериала:

 

18. Командосите в книгата не са бунтовници или терористи

Вероятно най-значителната промяна в сравнение с книгата е свързана с Командосите – елитна паравоенна групировка, към която Ковач принадлежи. В книгата Командосите са специално обучени, с почти свръхестествени способности и са част от влиятелно правителствено подразделение. В сериала те са също толкова впечатляващи бойци, но са се превърнали в бунтовници срещу авторитарния ред.

 

17. Рейлийн Кавахара не е сестра на Ковач в книгите

В романа Рейлийн няма кръвна връзка с Ковач, което прави употребата на същото име в сериала малко странна. Телевизионната адаптация използва образа на Рей в историята на главния герой, така че мистерията с Банкрофт става част от личния живот на Ковач. Това, подобно на промяната във функцията на командосите, оказва влияние върху целия сюжет на екранизацията.

 

16. Квел и Ковач не се познават

В книгата Квел присъства чрез писанията си, вдъхновили антикапиталистическо движение с последователи в цялата галактика. В сериала обаче тя е важен персонаж, който се познава лично с Ковач. Все едно да пренапишеш историята и да направиш Маркс и Енгелс близки приятели на Ленин.

 

15. Хотелът с изкуствен интелект не е базиран на Едгар Алън По

Един от най-запомнящите се герои в сериала е хотелът с изкуствен интелект, който представлява дигитална версия на Едгар Алън По. В книгата образът му е базиран на Джими Хендрикс, макар и да не общува с Ковач, разхождайки се наоколо като холограма на По. От една страна е тъжно, че губим Хендрикс, но пък появата на По е достатъчно забавна компенсация!

 

14. Нови детайли в ретроспекцията на сериала

В пролога на книгата смъртта на Ковач и Сара е по-скоро вследствие на престъпление, отколкото на лична вендета. В сериала бившият командир на Ковач екзекутра Сара, за да отмъсти за загубата на протежето си.

 

13. Формите на изкуствен интелект не общуват помежду си

В сериала има няколко сцени, в които По се появява в мрачен бар, за да си бъбри с други форми на изкуствен интелект. В книгата хотелът не си общува със свои събратя от същия вид, а само с човеците сред персонажите, което лишава читателя от възможността да разбере как формите на изкуствен интелект прекарват свободното си време.

 

12. Върнън Елиът е много по-маловажен герой

Макар че Върнън Елиът (в романа първото му име е Виктор) играе важна роля в сюжета на книгата, неговото присъствие далеч не е толкова значимо, опре ли до отделните сцени. В екранната версия обаче Елиът се появява постоянно – говори си с хотела, опитва се да преодолее загубата на семейството си и дори придружава Ковач в мисия под прикритие.

11. Децата на Банкрофт са по-активни герои

Сериалът съдържа много по-запомнящи се сцени с разглезения хлапак Айзък Банкрофт и Наоми Банкрофт, дъщерята на Лорънс и Мириам, отколкото романа. В книгата децата на фамилията Банкрофт само са споменати, но никога не вземат важно участие в сюжета.

 

10. Ортега е включена във второстепенна сюжетна линия

Ортега е важна героиня в книгата, но до средата се появява едва няколко пъти. Сериалът запознава по-добре зрителите с образа й, като преплита детективската й работа с тази на Ковач. Дори са добавени сцени, в които тя прави опити да разкрие основната мистерия без участието на главния герой.

 

9. Семейството на Ортега отсъства

Ортега получава по-сериозна мрежа от роднински връзки в сериала – от обсебваща майка и брат неокатолик, през множество племенници, до колоритна баба. Нито един от изброените герои не фигурира в книгата.

 

8. Благотворителната дейност на Банкрофт е нов елемент

Една от новостите в сериала е сцената, в която Банкрофт посещава болница с нелечимо болни от чума, за да направи дарение, и напълно съзнателно се излага на опасността да се зарази с болест, която оставя белези по кожата. Идеята на сценаристите е добра, защото предоставя на зрителите възможността да опознаят герой, чийто образ иначе би бил засенчен от основната сюжетна линия и нейните протагонисти.

 

7. Нова второстепенна сюжетна линия с Айзък

Айзък Банкрофт се меси в семейните дела, като се представя за баща си – това е оригинално хрумване от страна на сценаристите. Решението е интересно, защото заплита още повече мистерията в ядрото на историята, и все пак стои като излишна добавка, чиято единствена цел сякаш е да разтегли допълнително времетраенето на сериала.

 

6. Гостуокър е напълно нов герой

Смъртоносният, обсебен от теологията Гостуокър не присъства в книгата, но е великолепно допълнение към сериала. Той не само че притежава ужасяващото умение да кълца човешка плът със специално оръжие, ами и изпитва неистово желание да говори за религия – черта на характера му, която засилва една от основните идеи на сюжета.

 

5. Ковач се превръща в последния Командос

Сериалът набляга на факта, че Ковач е „Последният Командос“, вероятно с цел да добави мистичен ореол около образа и способностите му. Това обаче не се споменава в първата книга. В крайна сметка промяната не е сред най-значимите, но все пак е някак изтъркана.

 

4. По-внушително бойно снаряжение

Оръжията в книгата са описани като дребни, докато в сериала са значително по-големи. Промяната не е огромна, но работи в полза на визуалното възприятие – все пак като зрители трябва да видят как героите боравят с арсенала си, без да се налага да се взират. Недостатъкът е, че гигансткият размер на оръжията отнема част от футуризма на иначе усъвършенствата технология на бъдещето.

3.  Хотелът с изкуствен интелект е виртуален психотерапевт

В сериала По прекарва голяма част от времето си, като помага на дъщерята на Елиът да превъзмогне претърпяна травма. Той я обучава в техники, извършвани във виртуалната реалност. В книгата хотелът не прави нищо подобно, общува почти изцяло с човеци и не се интересува от никого встрани от ценните си гости.

 

2. Клиниката Вей е още по-ужасяваща

И в книгата, и в екранизацията Ковач е подложен на адски мъчения в клиниката Вей. Той умира и се преражда многократно под ръката на разпитващия го. Сериалът навлиза в още по-драстична територия, граничеща с безвкусицата – Ковач е виртуално прероден като жена. В алтернативния си образ той отново търпи мъчения от страна на специална програма, целяща да наподоби техниките на религиозните терористи.

 

1. Мистерията се разплита в съвсем друга посока

Макар че основната сюжетна нишка на Altered Carbon остава същата, сериалът възприема по-личен подход към историята, който й придава съвсем различен тон. Всички промени, особено тези, засягащи Командосите, Рейлийн и Квел, допринасят за един коренно различен финал, чието внушение се разграничава осезаемо от това на първоизточника.

Снимки: Gamespot

[ + ]