fb
Книги и киноСпециални

Топ 5 на най-добрите сериали по книги, които Netflix излъчи през 2017 г.

5 мин.

Книжните адаптации винаги са имали своя дял от филмовата индустрия, но напоследък стават все по-популярни както в кината, така и на малкия екран. Настоящата година се очертава изключително обещаваща откъм телевизионни продукции по книгиКогато става дума за сериали обаче, през 2017 г. Netflix се наложи като най-големият играч в индустрията. Американският литературен сайт Bookwitty посочва най-добрите адаптации, които платформата излъчи миналата година, а ние напълно заставаме зад избора им. 

 

1. „Ловец на мозъци“ по романа на Джон Дъглас и Марк Олшейкър

https://www.youtube.com/watch?v=7gZCfRD_zWE

Като агент на ФБР Джон Дъглас натрупва дългогодишна практика в изграждането на психологически профили на престъпници. В романа „Ловец на мозъци“ Дъглас разказва за най-известните случаи от кариерата си, предоставя поглед зад кулисите на елитните служби и проследява стъпка по стъпка разследванията срещу някои от най-садистичните престъпници и серийни убийци в света, сред които Чарлс Менсън, Тед Бънди и Джон Хинкли.

Сериалът е продуциран от Чарлийз Терон и Дейвъд Финчър и проследява работата на двама агенти на ФБР през 70-те години на XX век, които при разследванията си се фокусират върху психологията на престъпниците.

 

2. „Наричаха я Грейс“ по романа на Маргарет Атууд

Годината е 1843-а и 16-годишната Грейс Маркс е осъдена на доживотен затвор за жестокото убийство на господаря си и неговата икономка и любовница. Някои вярват, че момичето е невинно, други я смятат за зла или побъркана. Самата Грейс твърди, че не си спомня нищо за случилото се. Обещаващ млад психиатър е нает от група поддръжници на Грейс, които искат тя да бъде оневинена. Героинята му разказва историята си и с негова помощ се доближава все повече до деня, който е забравила напълно. Какво обаче ще открие докторът в опитите си да отключи паметта на Грейс?

Сериалът на Netflix е историческа криминална драма и подобно на хитовия „Разказът на прислужницата“ действието се развива в дистопичен свят, в който една жена се опитва да си възвърне контрола над собствения си живот.

 

3. „Поредица от злополучия“ по романите от поредицата на Лемъни Сникет

Вайълет, Клаус и Съни Бодлер са интелигентни, чаровни, изобретателни и симпатични деца. Те също така са изключително нещастни, нямат никакъв късмет и постоянно са застигани от злополучия, включително дрехи, които причиняват сърбеж, и студена овесена каша за закуска. Поредицата на Лемъни Сникет проследява приключенията на децата, след като родителите им загиват в пожар и те попадат под попечителството на злия си роднина, граф Олаф, който има намерение да открадне наследството им.

Сериалът е предшестван не само от книгите, които са световни бестселъпреври, но и от пълнометражен филм от 2004 г. с участието на Джим Кери. В адаптацията на Netflix ролята на граф Олаф е блестящо изиграна от Нийл Патрик Харис, който с помощта на Патрик Уорбъртън, превъплътил се в образа на самия Лемъни Сникет, успява да предаде особения хумор и мрачната атмосфера на книгите.

 

4. „13 причини защо“ по романа на Джей Ашър

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Когато се прибира от  училище, Клей Дженсън открива на прага на дома си мистериозна кутия, адресирана до него. Кутията е пълна с аудиокасети, записани от съученичката му Хана Бейкър, която се е самоубила две седмици по-рано. В първата касета Хана обяснява, че има 13 причини за самоубийството й и Клей е една от тях. За да разбере защо е включен в списъка, той трябва да изслуша касетите, а това, което ще чуе, ще промени живота му завинаги.

Сериалът беше една от най-големите сензации на Netflix за 2017 г. и се превърна в световен хит. Въпреки множеството дискусии относно превръщането на самоубийството в драматична история, предназначена за тийнейджъри, продукцията на Селена Гомез бе посрещната с одобрение заради задълбочения си и подтикващ към размисъл поглед върху младежката скръб.

 

5. „Anne with an E“ по романа „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“ от Луси М. Монтгомъри

Марила и Матю Кътбърт са много изненадани. Решили са да вземат момче от сиропиталище, за да им помага с работата из фермата, но вместо него на прага им се появява кльощаво червенокосо момиче. Борбената и енергична, Анн Шърли смело си проправя път към сърцата на брата и сестрата Кътбърт с будното си въображение и непрестанно бърборене. Бъркотиите сякаш следват Анн по петите, но скоро Марила и Матю не могат да си представят живота си без нея и голямото й сърце.

Адаптацията на Netflix се различава от книгите на Монтгомъри не само по заглавието си. Сериалът има по-мрачна атмосфера и въвежда противоречиви нови детайли в историята, които предизвикаха бурно неодобрение от някои фенове. Други обаче определиха този подход като дръзка и пленителна интерпретация на героите и действието.