fb
НовиниПо света

180 000 посетители регистрира Франкфуртският панаир на книгата 2022

2 мин.
Снимка: FBM, Анет Вайнраух

Общо 180 000 посетители са взели участие в Международния панаир на книгата във Франкфурт, обявиха от администрацията на търговското изложение. Тазгодишното издание може да се похвали с ръст от над 70 000 души в сравнение с 2021 г. В мащабното събитие са се включила 93 000 търговци (в сравнение с 36 000 през 2021 г.) от повече от 100 държави и 87 000 посетители (в сравнение с 37 500 през 2021 г.).

През цялата седмица беше ясно, че Франкфуртският панаир на книгата е, както казват организаторите, „по-политически от всякога“ и че както търговците, така и посетителите реагираха се възползваха от уникалния капацитет на търговското изложение за оживени дискусии относно протестното движение в Иран; положението на хората в Украйна; увеличаване на разделенията в обществото; и руската опозиция, пише още Publishing Perspectives.

„В средата на потискаща глобална политическа ситуация този панаир изпрати важни сигнали: срещите лице в лице служат като противоотрова срещу поляризацията във времена на разгорещен дебат. Това показва колко важно е Frankfurter Buchmesse като място за срещи на международната издателска общност: тук се поддържат ценни връзки и се създават нови само за няколко дни. Поглеждаме назад към петтe динамични и успешни панаирни дни и сме доволни от резултата“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Панаира Юрген Боос.

В щанда за почетни гости на Испания крал Фелипе и кралица Летисия разглеждат изложбата.
Снимка: FBM, Бернд Хартунг

За първи път общността #BookTok присъства на Франкфуртския панаир на книгата.

„Всичко опира до съдържанието. Трябва да разказва история“, каза Тобиас Хенинг, генерален мениджър на TikTok Германия и Централна Европа. „Тъй като броят на гледанията на видеоклипове #BookTok наскоро надхвърли 84 милиарда по целия свят, дискусията не можеше да бъде по-навременна.“

[ + ]