fb
НовиниПо света

#BookTok ликува: TikTok стартира официален Книжен клуб

2 мин.

В претрупания свят на TikTok #BookTok се утвърди като любимо място на книжните фенове, като обединява общност с над 64,3 милиарда гледания. Социалната мрежа е добре запозната с тази популярност и побърза да се възползва от отдавна вкоренената любов към литературата, като стартира официален книжен клуб.

Книжният клуб TikTok ще бъде отворен за всички, подобно на #BookTok, но с организирана структура. Всеки месец ще бъде обявена нова книга и членовете на общността могат да четат заедно, като бъдат насърчавани да „споделят своя опит“ и мисли. TikTok ще включва и специален център, посветен на Book Club в приложението, където ще се споделя новото заглавие за месеца.

„От изтъкването на малко известни автори и жанрове до представянето на класиката на новото поколение, #BookTok помогна за възобновяването на страстта към литературата и ние създаваме нов поглед върху така обичания формат #BookClub, така че нашата общност да може да продължи да се свързва, предизвиква разговори и споделя книгите, които обичат най-много“, каза Джеймс Стафорд, ръководител партньорства и общност в TikTok.

Във виртуалната общност ще има екип от „BookTok Laureates“: група от TikTokkers, запалени по четенето, които ще се потопят във всеки роман и ще споделят своите мисли чрез поредица от съдържание. Групата се състои от създателите на BookTok @li.reading@jackbenedwards@cocosarel@Bmercer и @edenreidreads. В края на месеца петимата ще организират сесия на живо в TikTok, за да обсъдят заедно книгата.

Първата книга за обсъждане през юли е „Въздействие“ на Джейн Остин (изд. „Хермес“), романтична класика от 1817 г., която скоро беше пусната в нова адаптация на Netflix. Този избор признава страстта на общността на #BookTok към класиката, като други много обичани заглавия като #thegreatgatsby и #prideandprejudice също намират фенбаза в TikTok. Самата Джейн Остин дори има специална общност от последователи в TikTok, които споделят своята любов към нейните книги колективно под хаштага #AustenTok (досега с 16,2 милиона гледания).