fb
БългарияНовини

21 поети влизат в Министерството на културата

2 мин.

Общо 21 български творци ще четат стихове в Световния ден на поезията. Събитието ще се проведе на 21 март /понеделник/ от 11 ч. в сградата на Министерството на културата и ще бъде последвано от откриване на изложба с техните стихове „Поезия на 5-ия етаж“.

Поетите, които ще се включат, са Анна Лазарова, Белослава Димитрова, Валери Валериев, Вангел Имреоров, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Надежда Радулова, Наталия Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Петя Кокудева, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Ренета Бакалова, Стефан Иванов, Стефан Икога, Теодора Тотева, Христо Мухтанов и Яна Монева. Водещ на събитието ще бъде Стефан Иванов – поет и драматург в театър „Сфумато”.

„С поетическото четене и изложбата „Поезия на 5-ия етаж” Министерството на културата полага началото на сериозния разговор за поезията и подкрепата в тази област“, допълниха от Министерството. Във връзка с това същия ден ще се проведе и кръгла маса с участието на поети, преводачи и заинтересовани страни в процеса. Целта на кръглата маса е да бъдат очертани теми, проблеми и предложения, които Министерството на културата да има предвид при разработването на държавните политики за подкрепа.  

ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а Генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути. Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства, като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.