fb
НовиниПо света

215 кандидати за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“

1 мин.

215 кандидати от 59 страни ще се борят за най-престижната награда за детска литература в света Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), съобщава „Детски книги“. Номинациите за 2016 г. бяха представени в четъвртък на специално събитие по време на Франкфуртския панаир на книгата.

unnamedНаградата, носеща името на Астрид Линдгрен, оказва признание на творците на литература в широк аспект. Сред номинираните са автори, илюстратори, разказвачи, личности и организации, които се стремят да повишават грамотността.

“Дълбоко сме впечатлени от работата на номиниращите органи в усилията им да предложат квалифицирани кандидати за ALMA. Надявам се, че списъкът с номинираните ще послужи като референция за онези, занимаващи се активно с повишаване на грамотността и за обучителите по света, докато търсят най-впечатляващата съвременна детско-юношеска литература”, сподели Буел Вестин, председател на журито.

111 номиниращи органи от цял свят предложиха своите кандидати за 2016 г. Голяма част от номинираните, са участвали и преди в надпреварата за престижната награда, но тази година има и 42 напълно нови имена. Сред страните, които за пръв път подават кандидатури за наградата “Астрид Линдгрен”, са Китай, Никарагуа, Палестина, Австрия и Обединените Арабски Емирства. България обаче и тази година няма свои номинации. Пълния списък с номинациите за 2016 г. можете да видите тук.

Лауреатът за 2016 г. ще бъде обявен едновременно в Стокхолм и Болоня непосредствено след заключителната среща на журито на 5 април 2016 г.

Повече подробности можете да прочетете на detskiknigi.com.