fb
БългарияНовини

24-годишната Калина Мухова бе избрана за Изложбата на илюстраторите в Болоня

1 мин.

Младата българската илюстраторка Калина Мухова ще бъде един от 77-те илюстратори, чиито творби ще бъдат включени в Изложбата на илюстраторите на 55-ия Панаир на детската книга в Болоня от 26 до 29 март, съобщава сайтът „Детски книги“.

Петчленното жури е направило своя избор между над 3000 илюстратори от цял свят и общо 15265 творби, а избраниците са представители на 25 страни. С включването си в изложбата Мухова e номинирана и за тазгодишното издание на Международната награда за илюстрация, връчвана от Панаира и фондация SM.

Калина Мухова е родена през 1993 г. и завършва специалност “Комикс и илюстрация” в Академията за изящни изкуства в Болоня. Работи на свободна практика и от 2015 г. публикува независими издания с италианския колектив Brace. През февруари в Италия предстои да излезе от печат и новата книга с нейни илюстрации – „Sofia dell’Oceano“ с текст от Марко Нучи, а по-късно през годината у нас ще излезе и „Балконът“ по мотиви от Атанас Далчев (изд. „Точица“).

Изложбата на илюстратори в Болоня, която се организира от 1967 година, показва най-новите световни тенденции в илюстрацията и привлича вниманието върху млади таланти. Освен италианския град, изложените рисунки посещават и различни градове в Япония, Китай, САЩ, Дания, Тайланд и др. Всички те се включват и в специален каталог, който излиза на италиански, английски, японски и китайски.

Кратко интервю с Калина Мухова можете да прочетете в сайта „Българска илюстрация“.