fb
КнижарницитеНовини

Имаш седмица да определиш коя е любимата книжарница на България за 2015 г.

2 мин.

Точно седмица остава до края на второто издание на конкурса „Моята любима книжарница”. „Битката” между книжарниците от цялата страна става все по-оспорвана. До 11 декември включително всеки, който не е гласувал, може да го направи в сайта „Всичко за книгите”, организатор на надпреварата.

Голяма част от книжарниците в челната десетка са различни от миналата година. „Нашите наблюдения са, че силно влияние върху броя на гласовете оказват усилията на книжарите – информирането на хората за конкурса и приканването на клиентите да ги подкрепят в надпреварата. Предполагаме, че тези книжарници, които не са били удовлетворени от резултатите миналата година, сега са по-активни и това води до промяната в класирането”, споделят организаторите.

Според тях обаче тези книжарници, които са били сред първите миналата година, също са амбицирани да запазят позициите си, а оставащото време е напълно достатъчно да бъде променен ходът на гласуването. След силното начало на конкурса, когато за първите три дни своя глас дадоха близо 2000 читатели, активността продължава да е висока.

„Първоначално най-голяма активност имаше в София, Варна, Пловдив и Стара Загора, но постепенно гласовете за книжарници в по-малки населени места стават все повече. Резултатите от миналата година доказват на книжарите от градовете в страната, че могат успешно да се представят в конкурса. В момента на челните десет позиции има пет книжарници от София и пет от страната”, казват от „Всичко за книгите”.

Те допълват, че поради засилената активност от страна на книжарниците, които са част от вериги, точно такива магазини имат превес в първите двайсет позиции. „В градовете, в които има повече книжарници – независими и част от вериги, разликата в гласовете е минимална. Затова сме в очакване на обрати в класирането на финалната права”.

Основни партньор на конкурса „Моята любима книжарница” са НДК и Литературен клуб „Перото”, а основен медиен партньор е AzCheta.com. Голямата награда за книжарницата победител – уикенд за двама в Рим, е осигурена от туристическа агенция „Loyal Travel”. Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Медийни партньори са сайтовете Actualno.com, Stand.bg, E-vestnik.bg, Knigolandia.info и Chetecut.com.