fb
Книги и киноСпециални

4 книжни адаптации на София Филм Фест 2020

3 мин.

Четири адаптации по книги предстоят в програмата на лятното издание на 24-ия международен филмов фестивал София Филм Фест. Част от нея можете да гледате и онлайн на платформата Festival Scope, лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света.

Ето и кои са филмите в програмата с литературна обвързаност:

„Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ – по едноименната книга на Дино Будзати

4 и 12 юли от 11:30 ч. в Дом на киното
14 юли от 21:30 ч. в Кинодвор G8
Онлайн – тук.

За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време.

„Стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 г. Книгата на Будзати е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. В някои сцени се долавят елементи на политическа сатира и екологична загриженост, но това е преди всичко фантастичен разказ, който изобразява краткотрайния съюз на хората и мечките в Сицилия от далечното минало“, Лий Маршал, Screen Daily.

Гледайте трейлъра на филма:

„Мартин Идън“ – по едноименния роман, смятан за един от шедьоврите на Джек Лондон (изд. „My Book“)

4 юли от 20:30 ч. на открита сцена в парк Военна Академия
15 юли от 21:30 ч. в Кинодвор G8
17 юли от 20:30 ч. в Дом на киното
Oнлайн – тук.

Гледайте трейлъра на филма:

„Засукан свят“ с режисьор Мариус Куркински – по разказ на Николай Хайтов

5 юли от 20:30 ч. в Дом на киното (при спазени мерки за безопасност)

Режисьор – Мариус Куркински
Сценарий – Емил Бонев
Оператор – Иван Тонев
Музика – Благомир Алексиев – Миро
В ролите – Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова
Продуцент – Иван Тонев

Заченат извънбрачно в общество, което не приема това, Милю идва на този свят въпреки всички. Постоянно на ръба на живота и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката. Милю – антигероят. Милю – малкият човек. Куцият Милю. В целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая, в миг на просветление осъзнава: „Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”.

Гледайте трейлъра на филма:

„Върлината“ – вдъхновен от „Войната не е с лице на жена“ (изд. “Парадокс”) на Светлана Алексиевич

14 юли от 20:30 ч. в Дом на киното

Онлайн – тук.

1945 г. Втората световна война е опустошила Ленинград. Сградите са разрушени, а хората мизерстват физически и психически. Въпреки че една от най-лошите обсади във военната история вече е приключила, сред останките продължава битката между живота и смъртта. Ива и Маша са две млади жени, които търсят смисъл и надежда в битката за оцеляване, за да започнат да изграждат живота си отначало.

„Върлината разказва за препятствията, пред които са изправени двете героини. Също като родния им град, те са съсипани и травмирани от войната. Като автор, аз се опитвам да разбера какво се случва с една жена, която трябва да даде живот, след като е преживяла невъобразим ужас“, Кантемир Балагов.

Гледайте трейлъра на филма:

Снимка: София Филм Фест