fb
ГолемитеСпециални

5 интересни факта за живота на Мая Анджелоу

2 мин.

На днешния ден американската писателка и поетеса Мая Анджелоу щеше да навърши 90 години. Маргарит Джонсън (истинското ѝ име) е една от най-награждаваните авторки от афро-американски произход през ХХ век. Библиографията ѝ включва над 30 книги и е носителка на повече от 50 отличия в областта на литературата. Известна е и с активистката си дейност, свързана с правата на чернокожите в САЩ. През целия ден тематично лого на Google разказва за важната дата, а онлайн изданието на списание Time припомня интересни факти от биографията на Мая Анджелоу:

1. Първата й книга е I Know Why the Caged Bird Sings

Много преди ерата на движенията #MeToo и #TimesUp Мая Анджелоу изкарва темата за сексуалното насилие в центъра на обществения дискурс с автобиографичната си книга от 1969 г. Тя представлява драматична изповед за личните ѝ преживявания от детството. В интервю с Опра Уинфри тя казва, че книгата й е била забранявана заради сцена с изнасилване.

2. Тя е първата афроамериканка, станала кондукторка на трамвай в Сан Франсиско

В друго интервю за Опра Анджелоу възкликва:

Обожавах униформата си!

Шестнайсетгодишната Анджелоу споделя, че докато чака за интервюто за въпросната работа, чете руска литература. С това явно впечатлява работодателите си, които първоначално са били скептични относно наемането ѝ.

3. Тя е една от първите афроамериканки, станали членки на режисьорската гилдия на САЩ

Включва се през 1975 г., скоро след като написва сценария за филма Georgia, Georgia, разказващ за романтична връзка между влюбени от различна раса. Официалният ѝ дебют обаче е през 1998 г. с филма Down in the Delta.

4. Поемата ѝ On the Pulse of Morning е написана по случай встъпването на Бил Клинтън като президент

За втори път в американската история поет е удостоен с честта да чете свое произведение на събитие от такъв ранг. Първият е Робърт Фрост, който рецитира своя творба на церемонията по встъпването на Джон Ф. Кенеди като президент на САЩ.

5. Печели три награди „Грами“

Анджелоу е номинирана за „Грами“ пет пъти и става носителка на престижната награда три пъти. Отличията ѝ са многобройни и в различни области. През 1973 г. например е номинирана за наградата Tony за най-добра поддържаща женска роля в пиесата Look Away.

Снимка: Time