fb
НовиниПо света

5 книги, които Бил Гейтс препоръчва на приятели

4 мин.

Тази година ще завърши с една по-различна книжна препоръка, която Бил Гейтс прави в последните седмици на 2022-а. Този път милиардерът и филантроп реши да промени традицията – в края на годината да сподели с последователите си 5 празнични книги – и избра да разкрие любима селекция със заглавия за всички времена, „които съм препоръчвал на моето семейство и приятели през годините“.

„Като много хора обичам да прекарвам края на годината, празнувайки със семейството си. (Обикновено на Коледа носим еднакви пижами.) Освен това обичам да седна да напиша годишния си списък с празнични книги, което съм правил по това време на годината през последното десетилетие. Този път обаче реших да опитам нещо различно. 

Една от препоръките ми е любима още от средното училище. Друга е съвсем нов мемоар, който току-що завърших. Това не е пълният списък с любимите ми книги на всички времена — този списък ще включва много повече Вацлав Смил и Елизабет Колбърт. Но и петте са книги, които съм препоръчвал на моето семейство и приятели през годините.

Надявам се, че ще намерите нещо ново за четене тази зима“, написа Бил Гейтс в личния си блог.

Ето и 5-те книги, селектирани от създателя на Microsoft и кратките описания, които той дава за тях:

Stranger in a Strange Land („Странник в странна страна“) от Робърт Хайнлайн

Пол Алън и аз се влюбихме в Хайнлайн, когато бяхме малки, и тази книга все още е един от любимите ми научнофантастични романи на всички времена. Разказва историята на млад мъж, който се завръща на Земята, след като е израснал на Марс и започва нова религия. Мисля, че най-добрата научна фантастика ви кара да мислите за това какво е възможно в бъдещето, а Хайнлайн успя да предскаже възхода на хипи културата години преди тя да се появи.

Surrender от Боно

Книга излезе този месец (в САЩ), така че е най-новата, която съм чел в моя списък. Ако сте фен на U2, има голям шанс вече да планирате да го проверите. Дори и да не сте, това е супер забавно четиво за това как едно момче от предградията на Дъблин израства и се превръща в световноизвестна рок звезда и филантроп. Имам късмета да наричам Боно приятел, но много от историите, които разказва в Surrender, бяха нови за мен.

Team of Rivals („Екип от съперници“) от Дорис Кърнс Гудуин

Не мога да прочета достатъчно за Ейбрахам Линкълн, а това е една от най-добрите книги по темата. Звучи много актуално сега, когато страната ни отново е изправена пред насилствени бунтове, трудни въпроси относно расата и дълбоки идеологически разделения. Гудуин е един от най-добрите биографи на Америка, а Team of Rivals е несъмнено нейният шедьовър.

The Inner Game of Tennis от Робърт Галуей

Тази книга от 1974 г. е задължителна за всеки, който играе тенис, но мисля, че дори хора, които никога не са играли, ще извлекат нещо от нея. Галуей твърди, че състоянието на ума ви е също толкова важно, ако не и по-важно, отколкото физическата ви годност. Той дава отлични съвети как да продължим конструктивно от грешките, които се опитвах да следвам както на корта, така и извън него през годините.

Mendeleyev`s Dream („Сънят на Менделеев“) от Пол Стратърн 

Историята на химията е изпълнена със странни герои като Димитрий Менделеев, руският учен, който пръв предлага формулировка на периодичната таблица, след като се твърди, че му е дошла на сън. Книгата на Стратърн проследява тази история чак до нейния произход в древна Гърция. Това е завладяващ поглед върху това как се развива науката и как човешкото любопитство се е развило през хилядолетията.

Прочетете още:

Бил Гейтс публикува списъка си с „5 страхотни книги за лятото“