fb
НовиниПо света

Бил Гейтс публикува списъка си с „5 страхотни книги за лятото“

4 мин.

Лятото вече ни намига зад ъгъла и все по-често се оглеждаме за заглавия, на които да се насладим по време на дългите горещи слеобеди, докато търсим прохлада на морския бряг или в планината. Предвидливо създателят на Microsoft, виден общественик и филантроп Бил Гейтс вече се е погрижил за своя списък за четене през лятото и публикува селекцията си от „5 страхотни книги“, за които обаче признава, че „не звучат точно като за четене на плажа“.

„Докато съставях списъка си с препоръки за четене през лятото, осъзнах, че темите, които засягат, са доста тежки за четене през ваканцията. Тук са вкюлчени книги за равенството между половете, политическата поляризация, изменението на климата и суровата истина, че животът никога не върви така, както младите хора си мислят, че ще стане. Не звучи точно като за четене на плажа“, написа Бил Гейтс в блога си.

Той допълва, че нито една от петте книги по-долу не е тежка (въпреки че на почти 600 страници The Lincoln Highway е буквално тежка). „Всеки от авторите – трима писатели, журналист и учен – успя да вземе важна тема и да я направи завладяваща“.

The Power от Наоми Алдерман

Радвам се, че последвах препоръката на по-голямата ми дъщеря и прочетох този роман. Той умело използва една-единствена идея – какво ще стане, ако всички жени по света изведнъж придобият силата да произвеждат смъртоносни електрически удари от телата си? – за да изследва ролите и равенството между половете. Четейки The Power придобих по-силно усещане за злоупотребата и несправедливостта, които много жени изпитват днес. И разширих признателността си към хората, които работят по тези въпроси в САЩ и по света.

Why We’re Polarized от Езра Клайн

Като цяло съм оптимист за бъдещето, но едно нещо, което малко помрачава перспективите ми, е нарастващата поляризация в Америка, особено когато става въпрос за политика. В тази проницателна книга Клайн твърди убедително, че причината за това разделение е идентичността – човешкият инстинкт да позволим на груповата идентичност да ръководи нашето вземане на решения. Книгата е основно за американската политика, но също така е завладяващ поглед върху човешката психология.

The Lincoln Highway от Еймър Тауълс

Поставих „Един аристократ в Москва“ от Еймър Тауълс в списъка си с летни книги още през 2019 г., но този последващ роман ми хареса още повече. Действието се развива през 1954 г. и разказва за двама братя, които се опитват да пътуват от Небраска до Калифорния, за да намерят майка си; пътуването им е отклонено от курса от тийнейджър, познат от миналото на по-големия брат. Тауълс се вдъхновява от пътуванията на известния герой и сякаш казва, че нашите лични пътувания никога не са толкова линейни или предсказуеми, колкото бихме могли да се надяваме.

The Ministry for the Future от Ким Стенли Робинсън 

Когато рекламирах книгата си за изменението на климата миналата година, много хора ми казаха, че трябва да прочета този роман, защото драматизира много от въпросите, за които бях писал. Радвам се, че го взех, защото е страхотен. Толкова е сложно, че е трудно да се обобщи, но Робинсън представя една стимулираща и ангажираща история, обхващаща десетилетия и континенти, пълна с очарователни идеи и хора.

How the World Really Works от Вацлав Смил

Още един шедьовър на един от любимите ми автори. За разлика от повечето книги на Вацлав, които се четат като учебници и се задълбочават в една тема, тази е написана за широка аудитория и дава общ преглед на основните области на неговата експертиза. Ако искате кратко, но задълбочено образование в числово мислене за много от основните сили, които формират човешкия живот, това е книгата, която трябва да прочетете. 

Не пропускайте и това видео, в което Бил Гейтс разказва за летните си препоръки: