fb
10, които...Специални

5 от най-дълго чаканите продължения на книги

4 мин.

На канадската писателка Маргарет Атууд й отне 34 години, за да напише и издаде продължението на „Разказът на прислужницата“The Testaments и ние се замислихме има ли и други книги, които са били дълго чакани от читателите. Ето някои от тях:

„И страж да бди на пост“ на Харпър Ли (изд. „Бард“) – книгата излезе през 2015 година, 55 години след публикуването на “Да убиеш присмехулник”. Ръкописът на книгата беше открит в сейфа на писателката от нейната адвокатка, а след това издаването на романа се превърна в едно от най-големите книжни събития за 2015 година, а българските читатели дори имаха право да гласуват как да изглежда корицата на книгата.

В „И страж бди на пост“ действието се развива 20 години по-късно, с пораснали персонажи, които са първообразите на героите от „Да убиеш присмехулник“. Джин-Луиза Финч вече е млада жена на 26 години, която се връща от Ню Йорк в Мейомб, Алабама, за да навести болния си баща Атикус, досадната леля Александра, приятеля си Ханк и леко побъркалия се чичо Джак. Брат й Джем е починал заради проблеми със сърцето и е оставил огромна празнина в душите на близките си.

„Доктор Сън“ на Стивън Кинг (изд. „Плеяда“) – Книгата излезе през 2013 година като  продължение на хитовия роман „Сияние“, публикуван през 1977 година. „Доктор Сън“ разказва историята на вече порасналия Дани Торънс, който се бори с демоните на гнева и алкохолизма.

Преди книгата да бъде изпратена към книжарниците Стивън Кинг сподели: “Страхът ми е, че хората ще се връщат, очаквайки да изпитат същия ужас, макар и вече пораснали, а това просто никога не се получава. Затова исках да опитам и да напиша книга за по-възрастни хора. Много хора казват: „ОК, ще прочета най-вероятно и тази книга, но едва ли ще е по-добра от “Сияние”. Аз все пак съм оптимист и се надявам, че след като прочетат продължението, тези хора ще си кажат, че и втората част е добра. Още повече искам да си кажат, че втората част всъщност е много по-добра.”

„Залезът“ на Джоузеф Хелър (изд. „Лъчезар Минчев“) – Книгата е продължение на романа „Параграф 22“ и излезе на пазара през 1994 година, точно 33 години по-късно. В края на продължението Йосарян все още е жив и с повече от четирийсет години по-стар. Той остава жив до края на книгата, защото Джоузеф Хелър категорично заявява, че „Йосарян ще умре, но не от моята ръка„.

„Властелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р.Толкин (изд. „Бард“) – Както всички фенове на сагата знаят, една от най-продаваните книги в световен мащаб е продължение на „Хобит“ и излиза цели 17 години по-късно – през 1954 година.

Действието се развива 60 години след приключенията на Билбо, а епосът започва с това как Фродо Бегинс, осиновеният наследник на Билбо Бегинс, получава магическия пръстен на своя чичо. Старият приятел на Билбо, магьосникът Гандалф Сивия, открива, че този пръстен е инструментът на могъществото на Саурон, и най-търсената от него вещ през почти цялата Трета епоха. Така Фродо и неговите приятели се отправят на опасно приключение и преживяват куп опасни ситуации.

„Вдовиците от Истуик“ на Джон Ъпдайк (изд. „Бард“) – Ъпдайк публикува продължението на своя култов роман „Вещиците от Истуик“ 24 години по-късно, а действието във втория рома  се развива повече от три десетилетия след действието в първия.

Вещиците от Истуик Александра, Джейн и Суки, вече вдовици и се завръщат да прекарат лятото в малкото крайбрежно градче в Роуд Айланд, но трябва да се справят с все още неугасналите следи от злите си дела и с неудобствата на напредващата си възраст. При излизането книгата Ъпдайк обясни: „Да разкажа за вещиците, когато те вече са стари, беше моят начин да пиша за старостта, моята старост“. Тогава той беше на 75 години. Ъпдайк почина само година след излизането на „Вдовиците от Истуик“.

Поръчайте тези и още прекрасни книги от Ozone.bg с 15% отстъпка от цената до края на септември!