fb
БлоговеМнения

5 разлики между любовта в реалния живот и тази в любовния роман

4 мин.

Седмицата на любовта е и няма как да подминем една важна тема. Приликите и разликите между любовта в реалния живот и тази сред страниците на любовните романи. Пейшънс Блум, редактор в Harlequin през последните 16 години, споделя своите виждания за това, а ние в екипа добавихме и нашия опит (ама вие да 44191640063053640_yUVtbmJG_cне си мислите, че само четем ;) ). Ясно е, че любовните романи хиперболизират и подслаждат доста от нещата и си наясно, че няма как такова нещо да ти се случи наистина. Разбира се, има и някои прилики като настръхването от емоция, внезапните чувства, прекрасните нощни разходки из града, нощите, прекарани насаме и възможността за заветните стъпки към олтара. От друга страна, срещите с истински мъже и реалните връзки не протичат толкова романтично и напълно безметежно и лишено от битовизми. Ако никога не сте разгръщали страниците на любовен роман, ето някои основни разлики.

В любовния роман:

  1. Вие не срещате героя в сайт за запознанства. Дори не ви пише смс-и по обичайния начин, от типа на: „закъснявам, ще съм там в 5 :)” . В любовния роман героят се появява на вратата на героинята, когато стигне, когато си поиска, обикновено неочаквано или пък точно на време.dni na lubovta i erotikata
  2. Любовната история започва в резултат на съвпадение или с неромантична цел. Често, героят и героинята буквално връхлитат един върху друг. Той свива по ъгъла, докато тя носи един куп документи. Сблъскват се, тя изпуска документите, той я задържа да не падне, удрят си главите, следва неловък смях и искрата на привличане припламва. Или пък момента, когато той я вижда в кафенето – 10 години по-късно след игра на бутилка, която е била злополучна и се оказва, че героинята е единствената свободна детегледачка в града, след като бебе е било оставено на прага му. Или друг сценарий, чиято вероятност е 1 на 1 000 000 да се случи, но за писателите на любовни романи, няма невъзможни неща.
  3. Героинята винаги залага на естествената си красота, малко гланц за устни, обикновен кок и странни очила, които се оказват необяснимо привлекателни за героя и той се намира неустоимо привлечен от нея. Доста често той е милионер, отегчен от своята среда и намира за изключителна привлекателна съвсем обикновена жена, на която моментално е готов да предложи всичко. И разбира се, тя винаги му се струва неустоимо секси, облечена в стара и размъкната тениска и с разрошена от съня коса. Да, да, признавам си, когато се обичате, се обичате всякак, но в началото, винаги се стараем да изглеждаме най-привлекателни и избягваме старите размъкнати тениски.
  4. tumblr_lmij58nPRo1qauntto1_500Главният герой, има тъмно и изпълнено с тежки преживявания минало, като баща алкохолик; първата му любов го е предала и е оставила сърцето му сковано от лед, сценариите са много и различни. Но нищо няма значение, от момента, в който вижда героинята, той е готов да направи всичко за нея и тя без дори да осъзнава как го прави може да изчисти всички тежки и тъмни спомени. Двамата успяват да преодолеят пречките и проблемите и да поемат към светлото бъдеще,  но в реалния живот определено по-скоро бягаш в обратната посока, когато срещнеш човек, обременен с проблеми. Ако пък останете заедно, това коства доста нерви и по-често завършва с раздяла, отколкото с Менделсоновия марш.
  5. Няма място за рутинни и обикновени дейности, освен например описание на героинята, която градинарства или пък пие чай. Най-много героят да има възможност да покаже плочките на корема си, докато поправя покрива. Битовизмите просто нямат място в любовните романи. А пък това двама души да се скарат кой да измие чиниите и чий ред е било да изхвърли боклука, да пусне пералнята/сушилнята (мога да изреждам още, но картинката е ясна), е просто немислимо да прочетете.

И макар любовта в реалния живот да не е като излязла от страниците на роман, тя е не по-малко красива, богата и изпълнена с емоции. В крайна сметка, когато разказваме личната си любовна история, много често тя изглежда точно толкова захаросана и красива, както всеки сюжет на любовен роман. Хората не искат да чуят как си разпределяте домакинските задължения, а как сте се срещнали и как са прехвръкнали първите искри между вас. Затова и ние в екипа на Аз чета, продължаваме да четем и да пишем ревюта за любовни романи. Винаги има нужда от малко романтика и да избягаме от ежедневието с някоя красива история.

[ + ]