fb
10, които...Специални

5 жанрови книги, които очакваме през 2017 г.

5 мин.

Наближава края на годината и вече се оглеждаме какво предстои зад януарския ъгъл – оказва се, че 2017-а ще ни зарадва с наистина обещаващи заглавия, част от жанрово ориентирания книжен пазар. Пригответе се за солидна доза фантастика, хорър и фентъзи в компанията на няколко комерсиални автори, които не ни е срам, че харесваме (може би с едно изключение).

1. „Dragon Teeth“ на Майкъл Крайтън

Майкъл Крайтън

През втората половина на 19. век палеонтолозите Отниел Марш и Едуард Коуп се впускат в бясна надпревара кой ще събере повече и по-значими динозавърски вкаменелости. Не само взаимоотношенията, но и мерките им са екстремни – двамата прибягват до какви ли не подмолни средства, за да ce прецакат или надцакат взаимно, a в процеса из музеите се появяват десетки новооткрити мезозойски видове (накрая най-големият победител май се оказва средностатистическият диноман). Въпросните реални събития и личности ще бъдат представени през погледа на измисления персонаж Уилям Джонсън – главен герой в приключенския „Dragon Teeth“.

Майкъл Крайтън, който беше преборен от рака през 2008 г., продължава да ни липсва ужасно, но през май (с логото на Harper, които са импринт на гиганта HarperCollins) ще можем още веднъж да се озовем в увлекателно изградения му и изпълнен с любопитна фактология свят на научни открития, куриозни теории и зарибяващ съспенс. Още подробности за произведението ще откриете тук.

2. „Black Mad Wheel“ на Джош Малерман

Джош Малерман

Джош Малерман

За да е честно, в селекцията ни присъстват не само стари пушки и мъртви звезди, но и едно-две имена от по-младата писателска вълна. Още с дебюта си – ласкаво приетия Кутия за птици“, ситуиран в „слепите“ и опасни води на един отчайващ пост-апокалиптичен свят, Джош Малерман заяви, че има заложбите да се нареди достойно до най-големите творци в жанровото поприще. C „Black Mad Wheel“ oбаче той ще обедини не само литературните, но и музикалните си страсти – произведението, също предвидено за май, следва премеждията на рок банда, вербувана от правителството да проследи и разгадае източника на необясним и зловещ звук, идващ нейде от пустинната част на Африка. От Ecco (поредната марка, част от мастодонта HarperCollins) ни гарантират незабравима комбинация от новелата „Сърцето на мрака“ на Джоузеф Конрад и сериала „Изгубени“ на Дж. Дж. Ейбрамс.

3. „Sleeping Beauties“ на Стивън Кинг & Оуен Кинг

Стивън и Оуен Кинг

Стивън и Оуен Кинг

Обединяването на поколенията едва ли може да има по-подходяща симбиоза от тази между бащата и сина. Особено, ако родителят е самият повелител на ужаса Стивън Кинг, хванал отрочето си Оуен за ухото и настанил го послушно до него, за да създадат заедно една от най-любопитните колаборации в историята на мейнстрийм литературата.

Подробностите за „Sleeping Beauties“ са оскъдни – засега се знае само, че първата чернова е готова, както и че фабулата ще ни пренесе в женски затвор в Западна Вирджиния; слухти се също, че става дума за обемно произведение с футуристично действие. За съжаление, отсега няма как да ви информираме за премиерната дата, но вероятно Scribner ще са официалните издатели (толкова загадъчно е всичко около проекта, че започваме да се чудим дали не сме сънували, че той изобщо съществува).

4. „Origin“ на Дан Браун

Дан Браун

Дан Браун

Искрено се извиняваме за присъствието на средняшкия Дан Браун, който като качества отстъпва значително пред останалите имена в списъка. Не може да се отрече обаче, че залитащият по таблоидно-конспиративни сюжети майстор на трилъровата конфекция е сред най-големите играчи в списъците с бестселъри из цял свят, а новото му предложение, насрочено за септември 2017 (с логото на Doubleday), несъмнено ще предизвика библиофилска истерия.

Харвардският професор по религиозна символика Робърт Лангдън се завръща за пети път – „Origin“ пак ще миксира любимите теми на Браун (история, теология, криптография, заговори и мистерии) и ще се опита да отговори на фундаментално важни за човечеството въпроси с цената на редица опасни несгоди (направо косата да ти настръхне от баналност).

5. „Beren & Lúthien“ на Джон Толкин

Дж. Р. Р. Толкин

Дж. Р. Р. Толкин

Започнахме и завършваме с покойник, при това отново говорим за майска премиера – през пролетта, благодарение на споменатите за кой ли път вече HarperCollins, ще можем да прочетем баладичната „Beren & Lúthien“ под формата на самостоятелно издание.

Интересното е, че Дж. Р. Р. Толкин създава оригиналния сюжет век по-рано, вдъхновен от своята съпруга, а посмъртно негови версии и фрагменти се появяват на различни места и под различни форми, например в епичния „Силмарилион“. Едва сега, с помощта на задължителния Кристофър Толкин, трагичната приказка за любовта между човека Берен и безсмъртната елфическа девица Лутиен ще се възроди като роман – с незаменимото художествено оформление на великия Алън Лий в том, който силно ще напомня този на излязлата преди няколко години и сходна като съдба „Децата на Хурин“ (без грам ирония и напълно честно споделяме, че леко се разтреперихме от фенбойско нетърпение).