fb
НовиниПо света

59% от младите читатели откриват страстта към четенето с BookTok

3 мин.

Повече от половината млади читатели приписват заслугите на BookTok за откриването на страстта към четенето. Това сочат резлутатите от анкета, проведена от Асоциацията на издателите в Обединеното кралство, цитирана от The Bookseller.

Общо 59%, от 2001 участници на възраст между 16 и 25 години, казват, че BookTok или книжни инфлуенсъри са им „помогнали да открият своята страст към четенето“, докато повече от половината (55%) споделят, че се обръщат към BookTok за препоръки. Нещо повече, 68% обясняват, че BookTok ги е вдъхновил да прочетат книга, към която никога не биха посегнали иначе. Проучването също така показа, че 38% от младите хора се обръщат към BookTok за препоръки преди семейството и приятелите си, докато почти всеки пети (19%) съобщава, че следването на хаштага на BookTok им е помогнало да достигнат до общност. Други 16% съобщават, че са намерили нови приятели чрез BookTok.

„Страхотно е да видим, че феноменът BookTok разпалва любовта към четенето сред младите хора. Четенето може да бъде толкова полезно за здравето и щастието и е начин всички възрасти да се свържат по общи интереси“, коментира Дан Конуей, главен изпълнителен директор на Асоциацията на издателите.

Изводите от проучването предполагат, че това ще се отрази положително и за книжарниците, като почти половината (49%) от анкетираните посещават физическа книжарница, за да купят книга, която са видели в BookTok.

Book Bar, независима книжарница и винен бар в Лондон, е сред редицата книжарници, чиято цел е да се погрижат за тази аудитория. Поради тенденциите, движени от BookTok, магазинът вече предлага повече съвременни книги, които обслужват по-широка демографска група.

Криси Райън, собственик на Book Bar, обясни, че „отварянето по време на пандемията беше предизвикателство, но BookTok беше наистина полезен при привличането на клиенти в нашия магазин. Все повече и повече виждаме млади хора да идват в магазина и да искат книги, които са открили в TikTok. В Book Bar ние наистина искаме да улесним тези връзки, които са намерили онлайн, за да създадем уникално лично изживяване. Все повече търсим BookTok, за да ни помогне да предвидим търсенето. Вълнуващо е да видим, че BookTok помогна четенето отново да стане готино.“

Конуей добави, че издателите напълно възприемат тази тенденция „и е наистина интересно, че това е дигитален феномен, който се усеща директно на пазара.“

Наскоро TikTok Shop UK отвори раздел „книги“, като си партнира с редица издатели и книжари и дава възможност на потребителите да купуват книги директно от платформата за първи път.

Виж още по темата:

BookTok е нова глава в начина, по който четем книги

#BookTok ликува: TikTok стартира официален Книжен клуб

Как издателство увеличи продажбите си 7 пъти благодарение на TikTok?