fb
Книги и киноСпециални

6 анимета, които не трябва да подминавате

5 мин.

Отдавна не сме си говорили за манга и графични романи, затова седмицата ни, посветена на книгите и телевизията, е доста подходящ повод да го направим. Повечето анимета са създадени въз основата на манга, като анимето следва определена сюжетна линия от мангата, но понякога двете се разминават.  В никакъв случай не мога да се нарека експерт по темата, но се надявам да ви припомня или пък да ви запозная с някои мои любими заглавия, които да ви вдъхновят. 

 

1. Haikyuu!!

Изображение: Retorno Anime

Първата ми препоръка е спортно аниме. Haikyuu!! е име, което повечето фенове познават, но съм длъжна да го спомена. В основата на историята е мечтата на едно доста ниско момче да стане толкова добър волейболист, колкото своя кумир с псевдонима Малкият гигант. Мангата е доста добра, но анимето е зрелищно – с дълбоки характери, сложни взаимоотношения и интересни персонажи. То ви дава възможността да се любувате на красив стил на рисуване, прекрасен саундтрак и динамичен сюжет, но и да проследите израстването на един спортист. По анимето дори е направена театрална пиеса. Доста се чудих как се поставя пиеса за волейбол, но японците успяват!

 

2. Log Horizon

Изображение: Geek-Anime

Прехвърчам към друго познато име – Log Horizon. Специфичното тук е, че анимето е базирано не върху манга, а върху графичен роман, който на свой ред е адаптиран не в една, а в цели четири манги. Историята разказва за Широе, който е много добър стратег в мултиплейър играта Elder Tales. По някаква причина се оказва, че определена група хора са засмукани в нея и някак трябва да оцелеят в кожите на своите аватари Първият сезон беше изключително силен, като особено впечатление прави невероятната музика на Ясухару Таканаши. Вторият не беше чак толкова впечатляващ, но удоволствието от вече познатите герои изобщо не се губи.

 

3. Ergo Proxy

Изображение: Funimation

Сменям настроението на 180 градуса с тази научна фантастика. В действителност мангата Ergo Proxy е написана като спиноф на оригиналното аниме, но то е толкова добро, че няма как да не ви го препоръчам. Действието се развива във футуристичен антиутопичен свят, в който хора и андроиди живеят мирно и спокойно, докато вирус не заразява създанията с изкуствен интелект и те не започват… да се осъзнават. Инспектор Re-L Mayer има нелеката задача да разследва случая и открива, че нещата изобщо не са толкова прости, колкото изглеждат, и че може би са намесени хора. Атмосферата определено е мистериозна и мрачна, някак тиха и синтетична, което може и да не се харесва на мнозинството, но историята е интелигентно замислена, а рисунъкът е толкова необичаен, че приковава погледа към екрана.

 

4. Steins; Gate

Изображение: Steins; Gate Wiki

Още една научна фантастика, но в другата крайност – хумористичната. Историята проследява перипетиите на Ринтару Окабе, който е самопровъзгласил се луд учен. От скука прави интересни експерименти, а хобито му е да изобретява футуристични джаджи заедно със своите колеги Маюри Шиина и леко извратеният хакер Хашида Итару. Самото аниме започва с това как Окабе прави от банани зелена гнусна гелообразна пихтия. Изведнъж героите започват да се сблъскват с интересно явление и мистериозни събития. Оказва се, че бананите, или Phone Microwave, някак успяват да изпращат имейли в миналото и променят хода на историята.

Steins; Gate първоначално се появява под формата на игра, но тя е адаптирана като манга, романи, интернет радиошоу, филм, бордова игра… Лудница, която тотално си заслужава само заради чувството за хумор.

 

5. Cowboy Bebop

Изображение: Imgur

Отново ви препоръчвам научна фантастика, само че тази всъщност си е джаз фантастика. Cowboy Bebop е мое много любимо аниме, което е едно от първите, които изгледах сериозно. От историята до саундтрака, то е пипнато с толкова старание и мисъл, че чак е трудно за вярване колко е добро. Сравнително старо е, но е изненадващо колко малко хора са чували за него. Просто го гледайте!

 

6. Mushishi

Изображение: IMDb

Това е аниме за любителите на японската култура. Сюжетът се развива във въображаема времева линия между Едо и Мейджи периода в Япония. Историята включва странни същества, наречени Муши, които имат свръхестествени сили. В цялото аниме се намеква, че съществуват много различни форми и измерения на живота освен познатите – растения, животни, гъби и бактерии, а Муши е най-примитивната от тях. Главният герой Гинко е един от малкото, които имат способността да виждат и общуват с Муши. Той пътува от място на място и помага на хората, които по някакъв начин са засегнати от мистериозните Муши.

 

Изображение на публикацията: Mushishi Wiki